Organizasyonlarda algılanan örgütsel adalet ile çatışma ilişkisi ve bir araştırma
The relationship between perceived organizational justice and conflict: A research
  1. Tez No: 384644
  2. Yazar: ÖZNUR ŞANLIMEŞHUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM CÜNEYT ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Örgütsel Adalet, Örgütsel Çatışma, Perceived Organizational Justice, Organizational Conflict
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Örgütsel adalet ile ilgili yapılan tüm çalışmalar bu kavramın,işletmeler ve çalışanlar açısından önemini ortaya koymaktadır. Günümüz çalışanları, iş yerlerinde sıklıkla adaletsizliğe maruz kalmaktadır. Çatışma kavramı ise kişiler arasındaki uyuşmazlıkları, zıtlaşmaları ve anlaşmazlıkları ifade etmektedir. Dolayısıyla insanın, değişik fikir ve görüşlerin var olduğu her ortamda çatışma yaşamak kaçınılmaz bir sonuçtur. Örgüt içerisinde yaşanan her türlü olumsuzluk, çalışanları etkileyecek ve bunun sonucunda örgütün performansı, verimliliği ve etkinliği düşecektir. Bu sebepten adalet ile çatışma gibi önemli unsurların bilinçli bir şekilde ele alınması gerekmektedir. bu çalışmada, organizasyonlarda algılanan örgütsel adalet ile çatışma ilişkisi ele alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, örgütsel adalet boyutu olan dağıtım adaleti cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Ayrıca örgütsel adalet ile örgütsel çatışma arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Araştırmada, örgütsel adalet boyutlarının örgütsel çatışma ile olan ilişkisine de bakılmış, işlemsel ve etkileşim adaleti ile örgütsel çatışma arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu ortaya konmuştur. Son olarak, adalet boyutlarının örgütsel çatışma üzerindeki etkisi incelenmiş, işlemsel adaletin örgütsel çatışma üzerinde zayıf ama anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
All the studies, made for the“Organizational Justice”shows the importance of this concept for both the organizations and the employees. Todays employees are often face with injustice in the companies which they are working for. The conflict concept defines the oppositions, disagreements and lack of harmony in the relations of individuals. So, in any situation that different thoughts take place as an unavoidable result a conflict occurs. Every negativity occuring in an organization would effect the employees and as a result, the efficiency and the effectiveness of employees would be lower. Because of this, the concepts justice and conflict must be evaluated, consciously and wisely. In this study, the relation between perceıved organizational justice and conflict in an organization is discussed and evaluated. According to the results of this research as an aspect of an organizational justice, distributive justice changes, depending on the gender of an employee. Also there is a negative relation between the organizational justice and the organizational conflict. In this research, also dimensions of organizational justice and it's relation with organizational conflict is evaluated. It's shown that both procedural and interactional justice, has also negative relation with organizational conflict. Lastly, organizational justice dimensions effects are researhed on an organizational conflict. It's observed that, procedural justice has a weak but a considerable effect on an organizational conflict.