Türkiye'de KOBİ'lerin gelişimi ve yeri, KOBİ'lere sağlanan teşvik ve desteklerin ürün kalitesi, ürün yeniliği ve karlılık üzerindeki etkilerinin incelenmesi: Afyonkarahisar küçük sanayi sitesi örneği
In Turkey, the development and location of small and medium-si̇zed busi̇nesses, incentives and support to small and medium-si̇zed product quali̇ty, exami̇ni̇ng thei̇r impact on product innovation and profitability
- Tez No: 384647
- Danışmanlar: PROF. DR. REYHAN AYŞEN WOLFF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'deki KOBİ'ler, Teşvik, Destek, Girişim, Yenilikçilik
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Ülkemizde de, KOBİ'lerin ekonomi, istihdam ve istikrardaki büyük etkisi görülmüş, bu konuda bazı yasal ve kurumsal düzenlemelere gidilmiştir. Sosyo-ekonomik açıdan bu denli ekonomik birimler oluşunun fark edilişi, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de KOBİ'lere yönelik olarak çok sayıda teşvik ve destek politikaların ortaya çıkmasını sağlamıştır. (ÖZDEMİR S.,ERSÖZ H.Y., SARIOĞLU H.İ. s.173) Yapılan araştırmalar sonucunda KOBİ'lerin önemli bir kısmının devletten herhangi bir destek alamadıkları ortaya çıkmıştır. KOBİ'lerin geliştirilmesi için son yıllarda devlet tarafından sağlanan yardım ve destek programlarının sayısı ve miktarında bir artış görülmesine rağmen, KOBİ'lerin birçoğu ihtiyaç duydukları yardım ve destekleri alamamaktadır. Nispeten KOBİ'lerin çok azı devlet desteklerinden faydalanabilmekte ve bunların da sınırlı sayıdakileri desteklerin tamamından yararlanabilmektedir. Bu çalışmada KOBİ'lere sağlanan desteklerin KOBİ'lerin ürünün kalitesi, ürün yeniliği, karlılığı üzerine etkisi ve bunlar arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Araştırma verilerini elde edebilmek amacı ile Afyonkarahisar bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ tanımı içerisinde yer alan işletmelerde araştırmalar yapılmıştır. Araştırmadan elde edilecek sonuçların, KOBİ'lere sağlanacak desteklerin daha verimli ve etkin kullanılmaları için yol gösterici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The major impact in employment, stability and economic of Small and Medium Enterprises (SME) are also seen in our country and some of the legal and institutional arrangements are made in this regard. From the socio-economic aspect, noticing the development of economic agents leads to the emergence of a large number of incentives and support policies in our country as well as in developed countries. İn the result of the survey carried out, it is revealed that they do not receive any support from the state. Although the number and amount of assistance and support programs provided by the government have risen lately fort he development of Small and Medium Enterprises (SME), they can not get most of the help and support they need. Only few Small and Medium Enterprises (SME)can take advantage of state support and from this number, limited number of Small and Medium Enterprises (SME) can benefit from the support totally. The support provided to Small and Medium Enterprises (SME), the quality of Small and Medium Enterprises (SME) products, product innovation, the impact on the profitability and relationship between them are researched in this study. The research is performed in the establishments which work across Afyon in the definition of Small and Medium Enterprises (SME) in order to obtain research data. İt is expected that the results obtained from the research will lead the support which will be given to Small and Medium Enterprises (SME) to use more efficient and effective. Keyword: Turkey's Small and Medium Enterprises, İnstigation, Supporting, Enterprise, İnnovation