İhracatçı birliklerinin muhasebe sisteminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ile bir yönetmelik önerisi
Accounting related problems faced in exporters associations and recomandations for future regulations
- Tez No: 384648
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye ihracatçılar meclisi, ihracatçı birlikleri, muhasebe sorunları, yönetmelik, çözüm önerileri, Turkish Exporters Assembly, Exporters Associations, accounting issues, regulations, recommended solutions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışmanın amacı, İhracatçı birliklerinin mali yapılarında oluşan aksaklıkların tespit edilmesi, tespit edilen aksaklıkların çözümü için gerekli önerilerin ve düzeltici eylemlerin hayata geçirilmesidir. Bu eylemleri gerçekleştirmek üzere dört büyük ilin ihracatçı birliği personeli ile yapılan mülakatlar sonucunda sorunlar ortaya konulmuştur. Bu sorunlar kullanılarak düzenlenen anket Türkiye genelinde ihracatçı birlikleri personeline uygulanması ile elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda tespit edilen aksaklıkların düzeltilmesi için çözüm ve yönetmelik önerisinde bulunulmuştur. Ayrıca sorun yaşanan işlemlerin muhasebe kayıtlarının örnekleri gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate deficiencies arising in accounting structure of Exporters' Associations, as well as offering recommendations and action plans required. To be able to demonstrate the action plans and recommendations mentioned above, interviews were completed with the four leading Exporters Associations relevant stuff and also maintaining problems were remarked. The data gained by applying the questionnaire to the Exporter's Associations stuff was evaluated during the study. On the basis of the results of this questionnaire, appropriate suggestions and recommendations were made for future regulations. In addition, examples of the deficiencies experienced in the accounting process were pointed out by using records.