Küreselleşme-bölgeselleşme sürecinde yerel ekonomiler: Denizli ili örneği-Madencilik sektörü
Domestic economies during the process of globalisation-regionnalisation: A case of mining sector in Denizli
  1. Tez No: 384664
  2. Yazar: NİL AYCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT BATMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Bölgeselleşme, Bölgesel Kuruluşlar, Kent Ekonomileri, Globalization, Regionalization, Regional Institutions, Urban Economies
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmanın amacı, küreselleşme ve bölgeselleşme süreci altında Denizli ekonomisi ve madencilik sektörüne yönelik gelişmeleri ve sorunları belirlemektir. 15. ve 16. yüzyıllarda Rönesans ve Reform hareketleriyle başlayan küreselleşme, 18. ve 19. yüzyılda Fransız İhtilali ve Sanayi Devrimleri çerçevesinde gelişerek II. Dünya Savaşı sonrasında Bretton Woods Sisteminin kurulmasıyla kendini daha belirgin bir şekilde hissettirmeye başlamıştır. Ekonomik sistemde yeniliklere yönelmeye başlanmasıyla ortaya çıkan küresel ve bölgesel kuruluşlar küreselleşmeye hız kazandırmıştır. Küreselleşmeyle bağlantılı olarak ortaya çıkan ve bölgesel anlamda ekonomik ve sosyal refahı hedefleyen diğer kuruluşların ortaya çıkması ise“bölgeselleşme”kavramını yaratmıştır. 1980'lerden itibaren dünya ekonomisinin hızla büyümesi ve ihracata ağırlık veren ekonomik sistemlerin uygulanmaya başlanması rekabeti arttırarak ekonomilerdeki girişimci sayısının artmasını sağlamıştır. Bu gelişmeler çerçevesinde dünya ticaretinden aldığı payı arttırmak isteyen Türkiye'de de sanayileşme hareketleri artarak yeni girişimciler ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu süreç, Türkiye'deki bir kısım tasarrufların ve sermaye birikiminin de ekonomik yatırımlara dönüşmesine katkıda bulunarak“kent ekonomilerinin”doğmasını sağlamıştır. Bu çalışmada, söz konusu dönemden itibaren kendini gösteren ve yeni girişimlerle sanayide gelişme kaydeden kent ekonomilerinden Denizli ili ve madencilik sektörü incelenmektedir. Saha araştırması uygulanan mermer ve traverten üreten işletmelerden edinilen bilgiler doğrultusunda yapılan analizlere göre, bu sektörün gelişme kaydetmekte olan bir sektör olduğuna, ancak çözümlenmesi gereken finansal ve istihdam sorunlarının bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the dissertation is to examine the impact of the globalization and regionalization on the mining sector in the economy of Denizli, Turkey. The study has specifically centered on the developments in the mining sector that has emerged during the process of globalization. It is a well-known fact that the globalization has started during the Renaissance movements, has flourished during the industrialization period, and has strongly extended with the Breton Woods. Thus, historically speaking, the globalization process has brought about the birth of new regional and international institutions along with it. Therefore, it has resulted in the creation of the concept of the regionalism. After 1980s, this process has accompanied with the export oriented type of economic growth and development strategies. These developments have intensified the international competition and caused the creation of so called“urban economies”. Consequently, this process has also benefitted the marble and travertine industries in Denizli, Turkey. The developments in these industries in Denizli, Turkey have not only created employment opportunities in the sector, but they have also risen saving in the local economy. It has been found that the marble and travertine industries have financing problems. All in all, according the results of the study, this sector has enormous potential to benefit from.