Şerif Mardin düşüncesinde din-siyaset ilişkisi
Religion and politics relationship in Şerif Mardin thought
  1. Tez No: 384671
  2. Yazar: VEFA ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEY ÇEĞİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Religion, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Din Sosyolojisi, Siyaset, Türk Modernleşmesi, Religion, Sociology of Religion, Politics, Turk Modernization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, Şerif Mardin düşüncesinden hareketle din ve siyaset ilişkisinin sosyolojik analizini yapmaktır. Şerif Mardin sosyolojisi, Türk düşünce tarihinde modernleşme sorunu etrafında şekillenir. Din ve siyaset olgusu siyaset bilimi perspektifi içinde tarihsel ve sosyolojik boyutlarıyla ele alınmaktadır. Çünkü Türk modernleşmesi siyasal ve kültürel bir anlama sahiptir. Mardin'in Türk modernleşmesini işlemesi, Türkiye'de din ve siyaset ilişkisinin eleştirel çözümlemesini beraberinde getirmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to perform a sociological analysis of religion and politics' relationship from Şerif Mardin thought. Sociology understanding Şerif Mardin is determined around modernization issue in Turkish thought history. Religion and politics facts have been considered historical and sociologically in the aspects of political sciences. For Turk modernization has a political and cultural meaning. The study of Mardin on Turk modernization has carried with a critical analyzing of religion and politics' relationship in Turkey. The relationship of religion and politics has demonstrated the sociological dimension of Islam in modernization process.