'Muğla cami ve mescitleri'
'The mosques and masjids of Muğla'
  1. Tez No: 384674
  2. Yazar: AZİZE EKMEKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KASIM İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Muğla, Cami, Mescit, Karabağlar, Muğla, Mosque, Masjid, Karabağlar
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Muğla, geçmişi M.Ö. 3000li yıllara kadar inen, farklı uygarlıkların yaşadığı bir yerleşim yeri olmuştur. Günümüze ulaşan eserlerin çoğu Osmanlı döneminden kalmadır. İncelenen 22 adet yapıdan yalnızca Ulu Camii Menteşeoğulları Beyliği döneminde inşa edilmiştir. Tez konusunu oluşturan yapılardan 11'i Muğla merkezinde, 11'i de merkeze bağlı olan Karabağlar Yaylası'nda bulunmaktadır. Tezimin birinci bölümünde Muğla'nın tarihine, coğrafi konum özelliklerine ve kent gelişimine kısaca değinilmiştir. İkinci bölümde ise tüm yapıların plân, mekân anlayışı, malzeme-teknik ve süsleme özellikleri detaylıca incelenerek her eserin tarihlendirilmesi yapılmıştır. Kitabesi bulunan yapıların okumaları yapılarak yazılışlarına da ayrıca yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, tezimi oluşturan yapılar önce kendi aralarında sonra benzer yapılarla plân, mekân, süsleme ve mimari özellikler bakımından karşılaştırılmıştır. Tezimizin sonuç bölümünde çalışmamız kapsamında yer alan yapıların daha çok 19. yüzyıl Osmanlı mimari özelliklerine sahip oldukları, duvar resimlerine sahip birkaç yapının İzmir yapılarında yer alan süslemelerle oldukça benzedikleri, Karabağlar Yaylası'nda yer alan mescitlerin ise daha çok halk üslubunda yapılmış oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Muğla's history dates back to 3000 BC. It is a settlement where several different civilizations had lived. Most of the monuments that are presently found there remain from the Ottoman era. Among the 22 monuments that were examined, only Ulu Camii remains from the period of Anatolian beylik of Menteş. Eleven of the structures in this study are located at the center of Muğla. The other 11 are located on the Karabağlar Highland, which is attached to central Muğla. The first part of my thesis addresses the history of Muğla, the characteristics of its geographical position, and provides a brief discussion of its urban development. The second part thoroughly examines the plans of all of the monuments, including their space concept, technical and materialistic features, and decorations. Moreover, the dates of each monument were determined. The monuments that contained inscriptions are provided and translated within our study. In the third part, the structures that are described in this thesis are, firstly, compared among themselves and then compared to similar structures, in terms of plan, space, decoration and architectural features. The conclusion states that the structures in our study exhibit nineteenth-century Ottoman architectural features. A few of them, which contain mural paintings, share similarities with the structures in Izmir and indicate that the masjids on the Karabağlar Highland were, rather, constructed in the popular style of their respective periods of time.