İlköğretim okullarında örgütsel etkililik, mesleki doyum, işten ayrılma eğilimi
Organizational effectiveness, professional satisfaction, tendency of leavi̇ng of employment i̇n Elementary schools
  1. Tez No: 384691
  2. Yazar: CEMİL KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY SEZGİN NARTGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Etkililik, Mesleki Doyum, İşten Ayrılma Eğilimi, Organizational Effectiveness, Professional Satisfaction, Tendency of Leaving of Employment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Araştırmanın amacı ilköğretim okullarının örgütsel etkililiği, öğretmenlerin mesleki doyumu ve işten ayrılma eğilimi konusunda öğretmen görüşlerini belirlemek ve ilköğretim okullarının örgütsel etkililiği, öğretmenlerin mesleki doyumu ve işten ayrılma eğilimi arasında anlamlı ilişkiler olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Bu araştırma karşılaştırmalı ilişkisel tarama modeline uygun olarak düzenlenmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Anadolu yakasında görev yapan 23855 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini toplam 31 okulda görev yapan 816 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada Etkili Okul Ölçeği, Mesleki Doyum Ölçeği ve İşten Ayrılma Eğilimi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri, SPSS paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma verileriyle aritmetik ortalama ve Standart Sapmalar hesaplanmış, değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson Analizi ile ,05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir. Değişkenler arasındaki yordama düzeyinin belirlenmesi için Regresyon Analizi yapılmış, sonuçlar ,05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir. Modelin basit doğrusal regresyon için uygun olup olmadığını anlamak için tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin görüşlerine göre okulların örgütsel etkililik düzeyi yüksek, öğretmenlerin mesleki doyumu yüksek ve işten ayrılma eğilimi düşük olarak belirlenmiştir. Okulların örgütsel etkililiği ile öğretmenlerin mesleki doyumu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki, işten ayrılma eğilimi arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin mesleki doyumu ile işten ayrılma eğilimi arasında negatif yönde anlamlı ilişki belirlenmiştir. Okulların örgütsel etkililik düzeyinin öğretmenlerin mesleki doyumu ve işten ayrılma eğilimini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular ve yorumlar ışığında, eğitim yönetimi alanında çalışmalar yapan araştırmacılara ve eğitimcilere yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The research's aim is to determine the opinions of teachers about the primary schools' organizational effectiveness, teachers' professional satisfaction and tendency of leaving of employment. Its aim is also to reveal if there is a meaningful relationship or not between primary schools' organizational effectiveness, teachers' Professional satisfaction and tendency of leaving of employment .This research was organised according to the comparative relational screening model. The population of research consist of 23855 teachers in the Anatolian side of İstanbul. The sample of research consist of 816 teachers studying in 31 schools. In this research, Effective School Scale, Professional Satisfaction Scale and Tendency of Leaving of Employment Scale were used.The research data was analyzed by using SPSS programme. Arithmetic avarage and standart deviation were calculated by the research data and also the relationship between the variances were tested by Pearson Analyse with the level of 0,5 relevance level. In order to find out the regression level between the variances, Regression Analyse was done and the results were tested on the 0,5 relevance level. At the result of research, the schools' effectiveness level is high, professional satisfaction is high and tendency of leaving of employment is low according to the teachers' opinion. Positive meaningful relationship between the schools' organizational effectiveness and the teachers' professional satisfaction is found. Negative meaningful relationship between the schools' organizational effectiveness and tendency of leaving of employment is found. Negative meaningful relationship was found between the teachers' professional satisfaction and tendency of leaving of employment. It was confirmed that the level of the schools' organizational effectiveness level predicts statistically meaningful the teachers' professional satisfaction and tendency of leaving of employment. In consideration of the findings and comments found in the research, suggestions were offered to the researchers and educators studying in the field of educational administration.