İlkokul ve ortaokul yöneticilerinin mesleki motivasyon algıları (Bolu ili örneği)
Professional motivation perceptions of primary and secondary school principals (Case of Bolu province)
  1. Tez No: 384697
  2. Yazar: ULAŞ AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞADUMAN KAPUSUZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki motivasyon, Yönetici, İlkokul, Ortaokul, Professional Motivation, Principal, Primary School, Secondary School
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tarama modelindeki bu araştırmada, ilkokul ve ortaokul yöneticilerinin mesleki motivasyon algılarını saptayıp, bu algıların yöneticilerin bazı kişisel özellikleri ile okulların türüne göre farklılık gösterip göstermediği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini ve örneklemini 2014 – 2015 öğretim yılı içerisinde Bolu il merkezinde Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilkokul ve ortaokullarda görev yapan toplam 96 yönetici oluşturmuştur. Araştırma için gerekli veriler, Ural (1996) tarafından geliştirilen“Mesleki Motivasyon Anketi”ile elde edilmiştir. Ölçeklerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde, gruplar arası algı farklarını belirlemek için“bağımsız grup arası farkların t-testi”(İndependent sample t test) istatistiği, normal dağılım göstermeyen değişkenler için Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U nanparametrik testlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgular incelendiğinde, ilkokul yöneticilerinin mesleki motivasyon algıları ile mesleği isteyerek seçmeleri arasında, ortaokul yöneticilerinin mesleki motivasyon algıları ile okullarındaki öğretmen ve öğrenci sayıları arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. İlkokul ve Ortaokul yöneticilerinin mesleki motivasyonları arasında ise mesleğin ekonomik kazançları alt boyutunda anlamlı farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this descriptive survey model study, it is aimed at determining the professional motivation perceptions of primary and secondary school principals, identifying whether these perceptions show any difference in accordance with principals' personal characteristics and types of schools.The populatıon and sub-population of the study consist of total 96 principals working at primary and secondary schools under the Directorate of National Education in Bolu province in 2014-2015 academic year. The data necessary for the study is gathered through“Scale of Professional Motivation”developed by Ural (1996). In the data analysis procedure, so as to determine the differences of perceptions between the groups, Independent sample t-test and Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis were used. According to the analysis of the results, a significant difference between the perception of professional motivation of primary school principals and willingness to choose the professionwas determined. Besides, a significant difference between the perception of professional motivation of secondary school principals and the number of teachers and students in their schoolswas determined. Also a significant difference in the subdimensional study between perception of professional motivation of primary and secondary school principals and the economical income of the profession was detected.