Ceza Muhakemesi Kanununda bir koruma tedbiri olarak el koyma
Confiscation as a protective measure at Criminal Adjudication Law
- Tez No: 270841
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Koruma tedbiri, el koyma, tazminat, Protective Measurement, confiscation, compensation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Tezin konusu, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda bir koruma tedbiri olarak düzenlenen el koyma tedbirinin ceza muhakemesindeki yeri, tarihsel gelişimi, amacı, şartları, hüküm ve sonuçları ile haksız el koyma nedeniyle başvurulabilecek tazminat isteminin kapsam ve koşullarıdır.Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanmasına yönelik tedbirlerden biri olan ?el koyma? müessesesi, ulusal düzeyde başta Anayasa'nın ilgili hükümleri olmak üzere, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK), Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu (PVSK) ve birçok özel kanunda ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma ile, Anayasamızın 20 ve 21. maddelerinde 2001 yılında yapılan değişikliklere paralel olarak 1412 sayılı mülga Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun yerine 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nu el koyma açısından inceleme, aradan geçen süreç zarfında uygulamada yaşanan tereddütlerin giderilmesi yönünde çözüm önerileri sunma ve hukuka aykırı el koyma işlemine karşı başvurulacak kanun yollarının ayrıntılı olarak ortaya konulması ile ceza muhakemesi hukuku bilim dalına bilimsel katkı sağlayabilmek amaçlanmıştır.Bu çerçevede hazırlanan çalışma beş bölüme ayrılmış, ilk bölümde el koymanın bir ceza muhakemesi kavramı olması ve hukuki niteliği itibariyle koruma tedbiri olması nedeniyle koruma tedbirleri ve el koyma kavramlarından bahsedilecektir.İkinci bölümde, el koymaya hakim olan ilkeler ve el koymanın tarihsel gelişimi Türk ve Avrupa hukuku açısından ele alındıktan sonra üçüncü bölümde el koymanın amacı ve şartları, el koymanın usulü ve icrası açıklanmaya çalışılacaktır.Dördüncü bölüm el koymanın çeşitleri, hüküm ve sonuçları ana başlığı altında şekillendirilmeye çalışılacak, beşinci bölümde ise, ceza muhakemesi ve ceza hukuku bakımından hukuka aykırı el koymanın sonuçları ve tazminat konuları örnekler verilerek ele alınacaktır.Tez çalışmasından elde edilen en önemli veri, insan haklarının korunmasını ve şeffaf hukuk devleti ilkelerini merkeze alan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ?el koyma? koruma tedbiri ile ilgili hükümlerinin, insan hakları ihlallerine yol açmadan gerçeğe ulaşmak ve sanıktan delile değil, delilden sanığa ulaşmak amacı doğrultusunda çağdaş ceza muhakemesindeki gelişmeler dikkate alınarak şekillendirildiği ve son derece olumlu düzenlemeler içerdiğidir.
Özet (Çeviri)
The subject of this dissertation is the situation, historical development, purpose, conditions, arbitrament, results and extent and conditions of demand for damages due to unfair confiscation as a protective measure in Criminal Adjudication law no: 5271 which was put into force on 1 June 2005.Institution of confiscation which is one of the measures of the restriction of fundamental rights and freedoms is formed in a detailed way in Criminal Adjudication Code and in mAY private laws.It is aimed, by this study which is prepared as a master dissertation, to have a scientific contribution to criminal adjudication law discipline and to present the ways of law to compensation due to unfair confiscation and solutions to remove the hesitations of the application of the law during the application process, and to analyze the Criminal Adjudication code Iaw no:5271 which is put into force in 01.06.2005 in paralel with the changes of constituonal provisions no:20 and no: 21 in 2001 instead of obsolete Criminal Adjudication Code by go in effect.This dissertation is divided into five parts. In the first part it is mentioned about confiscation, protective measurements and Criminal adjudication topics because confiscation is not only a term of Criminal Adjudication but also a protective measurement with its legal quality.In the second part, principles which are dominant on the confiscation and the historaical development of it in terms of Turkish and Europeanlegal system will be mentioned. In the third part, aims and conditions, procedure and application of the confiscation will be explained.In the fourth part, the kinds of confiscation ; in the fifth part, which is shaped under the main title of the arbitrament and the results of confiscation, the results of illegal confiscation and compensation matters will be dealt with by giving examples in terms of criminal adjudication and criminal law.The most important data from the dissertation is that Criminal Adjudication Code Law No: 5271 and the arbitraments related with confiscation, which puts the protection of human rights and the principles of state governed by the rule of law its center, are formed with regulations which cause any violations of the human rights, for the purpose of reaching the truth and of not reaching the proof from the accused, but reaching the accused from the proof, and by considering the progresses in the modern criminal adjudication, and includes extremely positive regulations.