A Freudian approach to Joseph Conrad's Heart of Darkness
Joseph Conrad'tan Freudyen'e yaklaşımı Karanlığın Yüreği
- Tez No: 384791
- Danışmanlar: DR. BÜLENT AKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Heart of Darkness, Congo, Ego, Vahşi, Superego, Heart of Darkness, Congo, Ego, Savage, and Superego
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı ve Kültür İncelemeleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Joseph Conrad ingiliz edebiyatının en büyük romancılarından biridir. 1899 yılında Heart of Darkness (Karanlığın Yüreği) adlı olan hikayeyi yazdı. Heart of Darkness (Karanlığın Yüreği) adlı eser Charles Darwin, Sigmund Freud and Albert Einstein. gibi bilim adamlarının teorilerine etkisinde önemli bir modernist eser olarak Kabul edildi. Görünmektedir ki Conrad, Sigmund Freud'un teorilerinden güçlü etkilenmiş. Freud, Psikanalizin alanında çalışan ilk kuramcı oldu. O, psikanalizi teorisine yapılan en önemli katkılarından biridir, kişilik gelişimi kavramı üzerine odaklandı. Ayrıca o iç bilinç ( Id, Ego ve Superego ), rüyalar yorumları, sürücüler ( yaşam ve ölüm kabiliyeti) ve değer teoreler teorisini tanıttı. Yani, bu tezin çalışma amacı Freud'inin kişisel teorisine göre olan Marlow hikayesinin kişisel dönüşümü incelenmektedir, Charlie Marlow kahramanı olan hikayenin masumiyeten yolcu ederek deneyimler yapılır ve insane doğasının sonsuzun karanlık tarafını keşfetmektedir.
Özet (Çeviri)
Joseph Conrad is one of the greatest novelists in English literature who wrote Heart of Darkness in 1899 as a frame story. Heart of Darkness is considered to be a significant modernist work influenced by the theories of scientists such as Charles Darwin, Sigmund Freud and Albert Einstein. Conrad seems to have been strongly influenced by Sigmund Freud's Theories. Freud was the first theorist to work in the field of psychoanalysis. He focused on the concept of personality development, which is one of the most important contributions he made to the theory of psychoanalysis. Moreover, he introduced the theory of Inner Consciousness (Id, Ego, and Superego), Interpretations of Dreams, Theory of Drives (Life and Death Instincts), and other theories. So, this thesis aims to discuss the story of the transformation in Marlow's personality according to Freud's perspective on personality, in which the protagonist Charlie Marlow makes a journey from innocence to experience, ultimately discovering the dark side of human nature.