Y. Hakan Erdem'in romanlarına yeni tarihselci bir yaklaşım
A new historicist approach to Hakan Erdem's novels
- Tez No: 857652
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDİA KOÇAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yeni Tarihselcilik, Y. Hakan Erdem, Unomastica alla Turca, Zaman Çöktü, Kitab-ı Duvduvani, New Historicism, Y. Hakan Erdem, Unomastica alla Turca, Time Collapsed, Kitab-ı Duvduvani
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amerika'da Lacancı, Foucaultcu, Freudcu, neo-pragmatist; yapı-sökümcü ve yeniden inşa edilmemiş biçimci görüşü savunan bir grup akademisyenin Stephen Greenblatt öncülüğünde Representation dergisi etrafında birleşerek meydana getirdiği yeni tarihselcilik kuramı 1970'lerden başlayarak 90'lar boyunca da etkisini sürdürmüştür. Metinleri anlamak için yazardan önce, onların meydana geldiği dönemin halkına ve değerlerine eğilmek gerektiğini savunan kuram, kültürün eserdeki önemine dikkat çekmiş ve bu çerçevede eserleri meydana getiren söylem, bilgi ve oluşturulmuş hakikatin açığa çıkarılması gerektiğini savunmuştur. Bu doğrultuda Boğaziçi ve Oxford Üniversitelerinde eğitim almış olan Y. Hakan Erdem'in üç romanı Zaman Çöktü, Unomastica alla Turca ve Kitab-ı Duvduvani isimli eserleri 'Y. Hakan Erdem'in Romanlarına Yeni Tarihselci Bir Yaklaşım' başlığı altında incelenerek eserlerdeki hâkim ideoloji, söylem, bilgi ve hakikatin nasıl meydana geldiği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In America, Lacanian, Foucauldian, Freudian, neo-pragmatist; The new historicism theory, which was created by a group of academics advocating the deconstructionist and unreconstructed formalist view, united around the Representation magazine under the leadership of Stephen Greenblatt, continued its influence starting from the 1970s and throughout the 90s. The theory, which argues that in order to understand the texts, it is necessary to focus on the people and values of the period in which they were created, before the author, draws attention to the importance of culture in the work and argues that the discourse, knowledge and created truth that make up the works should be revealed within this framework. In this regard, three novels of Y. Hakan Erdem, who studied at Boğaziçi and Oxford Universities, are called Zaman Çöktü, Unomastica alla Turca and Kitab-ı Duvduvani. It was examined under the title 'A New Historicist Approach to Hakan Erdem's Novels' and it was tried to reveal how the dominant ideology, discourse, knowledge and truth in the works came into being.