Design and manufacturing of a single Langmuir probe for plasma measurements in Hall effect thruster experiments
Hall etkili bir itki motorunun plazma ölçümlerinde kullanılmak üzere tekli Langmuir probe tasarımı ve üretimi
  1. Tez No: 385124
  2. Yazar: ÖZGE YAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN NAFİZ ALEMDAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hall Etkili İtki Sistemi, Tekli Langmuir Probe Üretimi, Plazma Tanısı, Hall Effect Thruster, Single Langmuir Probe Manufacturing, Plasma Diagnostic
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Elektrikli İtki sistemleri 1960'lardan beri yerde ve uzayda test edilen bir teknolojidir. Elektrikli itki sistemlerinin amacı elektrik kullanılarak yüksek egzoz hızları ile itki elde etmektir. Bugüne kadar 200'den fazla elektrikli itki sistemi iletişim uyduları ve derin-uzay bilimsel görevlerinde başarılı bir şekilde kullanılarak son yıllarda daha cazip hale gelmiştir. İtki, özgül itki, toplam verimlilik ve kuyruk gazı dağılımı iticinin performansını ölçmek için bazı başarım ölçütleridir. Hall Etkili İticinin performansını değerlendirmek için yapılan plazma ölçümlerinde farklı problar kullanılmaktadır. Bu çalışmada, düşük basınç plazma ölçümleri için tekli Langmuir prob tasarımı yapılmıştır. Probun tasarımında kullanılan tasarım kriterleri yanında probun basit çalışma prensibi ve ölçüm metodolojisi de tanımlanmıştır. Akım-voltaj eğrisi analiz tekniği kullanılarak bölgesel plazma potansiyeli, elektron sayı yoğunluğu ve sıcaklık değerleri tartışılmıştır. Daha sonra ise tasarlanan probun üretim detayları verilmiştir. Prob düşük basınçlı vakum odasında kullanılarak, ölçüm sonuçları standart ALP Sistem Probun ölçüm değerleri ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Electric propulsion is a technology which has been tested on ground and in space since 1960s. The goal of electric propulsion systems is to achieve thrust with high exhaust velocities using electricity. To date, more than 200 electric thrusters have been flown and operated successfully onboard communication satellites and deep-space scientific missions for years with zero failure rate, making the technology more attractive in recent years. Thrust, specific impulse, total efficiency and plume divergence are some figures of merit for the performance of the thruster. Different probes are used in plasma measurements to evaluate and test the performance of the Hall Effect Thrusters. In this study, a Single Langmuir probe design is given for plasma measurements in low pressure. The basic working principle of Single Langmuir probe along with the criteria and measurement methodology applied in the design of the probe is also described. In addition, the technique that is used in the analysis of the current-voltage characteristics to determine the local plasma potential, electron number density and temperature is discussed in detail. Then, the designed probe was produced and used for plasma measurements in low pressure vacuum chamber. The results of measurements and the comparisons with that of Standard ALP System Langmuir Probe are presented in detail.