Renal hücreli karsinomda radyolojik boyut/evre ve patolojik boyut/evre ilişkisi
Relationship with radiological size/stage and pathological size/stage for renal cell carcinoma
  1. Tez No: 385194
  2. Yazar: İLKAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI METE ÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Renal hücreli karsinom, evre, boyut, Renal cell carcinoma, stage, size
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Renal hücreli karsinom sınıflamasında boyut önemli bir faktördür. Cerrahiyi planlamak ve prognozu değerlendirmek açısından radyolojik tetkiklerin patolojik boyut ve evreyi öngörmesi önemlidir. Çalışmamızda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği'nde, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nde ve Kartal Dr. Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nde radikal nefrektomi veya nefron koruyucu cerrahi yapılmış patolojileri renal hücreli karsinom olarak değerlendirilen 405 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmanın sonucunda hastaların ortalama tümör boyutları bilgisayarlı tomografi ile 6,.77±3.,3, magnetik rezonans ile 6.,29±3.,35, patoloji sonucuyla ise 6.,778±3.,32 olarak bulunmuştur. Patolojik tümör boyutu ile bilgisayarlı tomografi tümör boyutu ve magnetik rezonans tümör boyutu arasında anlamlı (kappa: 0,650 / p=0,000) (kappa: 0,765 / p=0,000) uyumluluk gösterilmiştir. Bunun yanında evre değerlendirildiğinde radyolojik evre ile patolojik evre arasında anlamlı uyumluluk gösterilmiştir. Evre artıkça uyumun belirgin olarak düştüğü gözlenmiştir. Ayrıca Fuhrman grade' i yüksek hastalarda tümör boyutunun anlamlı olarak büyük olduğu gösterilmiştir. Ancak Fuhrman grade 1 ve 2 olan hastalarda tümör boyutu açısından anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Fuhrman grade' i yüksek hastalarda tümör evresinin anlamlı olarak yüksek olduğu gösterilmiştir. Ancak Fuhrman grade 1 ve 2 olan hastalarda tümör evresi açısından anlamlı farklılık gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Dimension is an important factor for renal cell carcinoma staging. To plan the type of surgery and considering prognosis, radiologic eximination's estimation of pathologic dimension and staging is important. In our study, radical nefrectomy or nefron sparing surgery was made in Taksim Research and Training Hospital Urology Clinic and Kartal Dr. Lütfü Kırdar Research and Training Hospital Urology Clinic and 405 patients were included in the study whose patology results were evaluated as renal cell carcinoma . At the end of the study , the mean computerized tomography tumor size was found as 6,.77±3.,3, the mean magnetic resonance tumor size was found as 6.,29±3.35 and the mean pathological tumor size was found as 6,.778±3.,32. Significant correlation was shown between computerized tomography tumor size and magnetic resonance tumor size with pathological tumor size (kappa: 0,650 / p=0,000) (kappa: 0,765 / p=0,000). In addition, there was a significant correlation between radiological stage and pathological stage. But it is observed that as the stage increases, the correlation decreases significantly. Also patients who had higher Fuhrman grade tumors had significant higher tumor size. However, in patients with Fuhrman grade 1 and 2, no significant difference was observed in tumor size. Patients who had higher Fuhrman grade tumors had significant higher tumor stage. However, in patients with Fuhrman grade 1 and 2, no significant difference was observed in tumor stage.