Asetaminofen ile oluşturulan toksik hepatitte Silymarin'in koruyucu etkileri
Protective effects of Silymarin on acetaminophen-induced toxic hepatitis
- Tez No: 385228
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBİN ÜNSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Silymarin, asetaminofen, toksik hepatit, antioksidan, Silymarin, acetaminophen, toxic hepatitis, antioxidant
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Asetaminofen, dünyada sık olarak kullanılan ateş düşürücü ve ağrı kesiciler arasında en önde gelen ilaçtır. Yüksek doz alındığında ölümle sonuçlanabilen ciddi karaciğer yetmezliğine sebeb olmaktadır. Çalışmada silymarin'in asetaminofen hepatotoksisitesinde etkisi incelendi. Çalışma metodunda 40 adet Wistar albino erkek rat rastgele 4 eşit gruba ayrıldı. 1.grup kontrol grubuna intraperitoneal 1 ml %0.9 serum fizyolojik, 2. grup silymarin grubuna 100mg/kg ip. silymarin, 3. grup toksik gruba 1250 mg/kg asetaminofen ip, 4. grup tedavi grubuna 1250 mg/kg ip. asetaminofen uygulamasından 4 saat sonra 100 mg/kg silymarin ip. uygulandı. Tüm gruplar 24 saat sonunda sakrifiye edildi. Deney sonunda biyokimyasal analizlerle alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, alkalen fosfataz, gamaglutamiltransferaz, total bilirubin, direkt bilirubin, karaciğer doku malondialdehit, glutatyon düzeyi ve hispatalojik incelemeler yapıldı. Tedavi grubunda, toksik grupta artmış olan alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, alkalen fosfataz, total bilirubin seviyelerinde düşme saptanıp istatiksel olarak anlamlı bulundu. Lipid peroksidasyon ürünü olan malondialdehit seviyesi toksik grupta artmış, tedavi grubunda ise düşme tespit edilip istatiksel anlamlı saptandı. Toksik grupta azalması beklenen glutatyon düzeyleri kontrol gruba göre istatiksel olarak anlamlı saptanmadı. Gruplar arasında karaciğer histopatolojik değerlendirilmesinde anlamlı farklılık gözlenmedi. Sonuç olarak 1250 mg/kg dozda asetaminofen'in karaciğer transaminazları ve doku malondialdehit düzeyinde yükselmeye yol açtığı, silymarin'in serum transaminazlarda belirgin düzelme sağladığı, karaciğer dokusunda malondialdehit düzeyini azalttığı tespit edilmiştir. Bu bulgularla silymarin'in hepatoprotektif etkisi olduğu düşünülebilir. Konu ile ilgili olarak ileride planlanan çalışmalarda asetaminofen toksisitesinin daha yüksek dozlarda, hepatoprotektif etkisi araştırılan moleküllerin daha uzun sürede kullanılması, özellikle histopatolojik değerlendirmenin en erken 48-72. saatlerde yapılması uygun olacaktır. Planlanan bu tür çalışmalarda silymarin'in birçok diğer patolojilerde olası sistemik antiinflamatuar ve antineoplastik etkilerinin araştırılması yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Acetaminophen is one of the drugs in the world which are commonly used as analjezic and antiphyretic. It can cause liver damage that can result with death when it is taken as high doses. İn our study we proposed to examine the silymarin effect on acetaminophen induced hepatotoxicity İn this study, 40 wistar albino rats are randomly divided into 4 groups. 1 ml % 0.9 serum physiologic was injected to intraperitoneal area in control group (group 1). 100 mg/kg silymarin was also injected to intraperitoneal area in second group (group 2). 1250 mg/kg acetaminophen was injected to intraperitoneal area in toxic group (group 3). And after4 hours 1250 mg/kg intraperitoneal injection of acetaminophen to treatment group (group 4) 100 mg/kg of silymarin was administered to this group. All rats were sacrificed after 24 hours and we did biochemical analyses of acetaminophen, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, alkaline phosphatase, glutamyltransferase, total bilirubin, direct bilirubin and liver tissue malondialdehyde, glutathione levels and histopatholojical examinations. In treatment group, acetaminophen, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, alkaline phosphatase, total bilirubin, direct bilirubin levels which are found increased in toxic group, are found as decreased and statistically significant. The malondialdehyde, a lipid peroksidation product, levels are high in toxic group and low in treatment group. This was statistically significant glutathione levels in toxic and treatment groups are not statistically different. There was no significant difference between groups, liver histopathological features. As a result, it was found that. 1250 mg/kg acetaminophen cause increase in liver transaminase and tissue malondialdehyde levels, silymarin helps improvement of liver transaminase levels and decrease of malondialdehyde levels in liver tissue. With this findings it can be assumed that silymarin has hepatoprotective effect. About this subject for studies planned to be done in the future, we suggest high dose usage of acetaminophen toxicity and long time usage of molecules that are searched for hepatoprotectivity and evaluation of histopathological features to be done between 48-72 hours. Also searching for other systemic antiinflamatory and antineoplastic effects of silymarin can be useful.