Over endometriomalarının cerrahi tedavisinin infertilite tedavisindeki etkisi
The effect of endometrioma surgery on infertility treatment
- Tez No: 385229
- Danışmanlar: UZMAN ALİ İSMET TEKİRDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrioma, endometrioma surgery, infertility
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç:Endometriozis,infertil populasyonda prevelansı yüksek bir jinekolojik hastalıktır. Endometriozisin overde kistik görüntüsü endometrioma olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalarda özellikle endometrioma kisti oluştuğunda ultrasonografi tanı koymayı kolaylaştırmaktadır. Fertilite söz konusu olduğunda, endometrioma kistinin ve de tedavi amaçlı yapılan cerrahi girişimin over rezervini azaltabileceği çeşitli çalışmalarda belirtilmiştir. Biz bu çalışmada endometrioma varlığının ve endometrioma cerrahisinin infertilite tedavisine etkisini incelemeyi amaçladık.Çalışma: Prospektif randomize kontrollü klinik çalışmaya Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi Etik Kurulu'nun 12.06.2009 gün ve 246B sayılı kararı ile başlandı.Yöntem: 1.çalışmada 60 hasta toplam 242 ovulatuar siklus incelenmiştir. Bu çalışmada tek taraflı endometrioması olan hastalarda ovulasyon indüksiyon tedavisine endometriomalı over ile kontralateral endometriomasız overin ovulatuar cevabı endometriomanın boyutu ve kullanılan indüksiyon ajanı da dikkate alınarak incelendi.2.çalışmada 19 hasta 78 ovulatuar siklus incelenmiştir.Bu çalışmada tek taraflı endometrioma cerrahisi geçiren hastalarda ovulasyon indüksiyon tedavisine cerrahili over ile kontralateral cerrahisiz overin ovulatuar cevabı çıkarılan endometriomanın boyutu ve kullanılan indüksiyon ajanı da dikkate alınarak incelendi.3.çalışmada 44 hasta 44 ovulatuar siklus incelenmiştir.Bu çalışmada endometrioma cerrahisi geçirmiş sikluslar ile endometrioması olup cerrahi geçirmemiş sikluslarda kullanılan gonadotropin miktarının karşılaştırılması incelendi.Değerlendirilen parametreler: Yaş, infertilite süresi, BMI, bazal FSH, bazal LH,bazal E2, TSH,antral folikül sayısı(A3),endometrioma boyutu ve tarafı ,endometrioma cerrahisinde çıkarılmış endometrioma boyutu ve tarafı, ovulasyonlu over tarafı, kullanılan gonadotropin dozu, over üzerindeki dominant folikül sayısı .Bulgular: Endometrioma ve endometrioma cerrahisi overin ovulasyon mekanizmasını olumsuz etkiler. Antral folikül sayısını azaltır.Tek taraflı endometrioma cerrahisi geçirmiş hastalarda ovulasyon indüksiyonu için kullanılan gonadotropin miktarı, tek taraflı endometriomalı hastalarda ovulasyon indüksiyonu için kullanılan Gn miktarından daha yüksektir. Endometrioma cerrahisi geçirmiş hastalarda kullanılan Gn miktarına eksize edilen endometrioma büyüklüğü ile doğru orantılıdır.Sonuç: Literatürde bu konudaki çalışmalarda endometrioma cerrahisinin over rezervini negatif yönde etkilediği, endometrioma cerrahisi sonrasında ovulasyon indüksiyon tedavisinde kullanılan Gn miktarının arttığı ile ilgili yayınlar mevcuttur. Bizim yaptığımız çalışmada da benzer sonuçlar elde ettik.Anahtar kelime: endometrioma ,endometrioma cerrahisi, infertilite
Özet (Çeviri)
Objective: Endometriosis is gynecologic disease which has high prevalence among infertile population. Cyctic appearence of endometriosis in ovary is named as endometrioma. Ultrasonograhy makes diagnosis easy in these patients especially if ovary has endometrioma cyst.If we concern fertility, both presence of endometrioma cyst and surgery for treatment have diminishing effect on ovarian reserve which is published in several scientific article.Study design: A randomized controlled prospective clinical study. Ethic committee approved our application with 246B numbered decision at 12th June 2009.Patients Interventions: A total of 242 ovulatory cycles of the first study, 60 patients were examined. In this study, patients with single-sided endometrioma ovulatory response is compared with contralateral ovarian ovulatory response to ovulation induction taking into account the size of endometrioma and the induction agent used.A total of 78 ovulatory cycles of the second study, 19 patients were examined. In this study, ovulatory response of ovulation induction therapy in patients with unilateral ovarian endometrioma surgery is compared with nonsurgical contralateral ovary taking into account the size of endometrioma and the induction agent used.A total of 44 ovulatory cycles of the third study, 44 patients were examined. In this study, gonadotrophins dosage used in patient ovulation induction cycles who had undergone surgical removal of endometrioma is compared with gonadotrophins dosage used in patient ovulation induction cycle who had monolateral endometrioma.Main Outcome Measures: Age, infertility period, BMI, basal FSH value, basal LH value, basal E2 value, TSH, antral follicle count (A3), endometrioma size and side, endometrioma surgery size and side, ovulation side, gonadotrophins dosage used in ovulation induction,dominant follicules number in ovary.Results: Endometrioma and ovarian endometrioma surgery adversely affects the mechanism of ovulation. It reduces the number of antral follicule.The amount of gonadotrophin dosage used in patients who had gone endometrioma surgery was higher than the amount of gonadotrophin dosage used in patients who had single sided endometrioma.The amount of gonadotrophin dosage used in patients who have undergone surgical removal of endometrioma was directly proportional to size of endometrioma excised.Conclusions: There are a lot of studies about this subject in the literature. Endometrioma and endometrioma surgery negatively affect infertility outcome.The amount of gonadotrophins used in ovulation induction in patient who had gone endometrioma surgery was higher than the amount of gonadotrophins used in ovulation induction in patient who had endometrioma .Also, we obtained similar results in our study.