Bipolar-I bozukluğu olan hastalarda MTNR 1A gen polimorfizmi
MTNR 1A gene polymorphism in patients with Bipolar-I disorder
- Tez No: 385242
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM FATİH KARABABA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar-I Bozukluk, melatonin resöptürü 1A geni, polimorfizm, Bipolar-I Disorder, melatonin receptor 1A gene, polymorphism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Psikiyatrik hastalıkların etyolojisi ile ilişkilendirilen melatonin reseptör gen polimorfizminin Bipolar-I Bozukluk etiyolojisinde de etkili olup olmadığı konusunda herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Çalışmamızdaki amaç melatonin reseptör 1A geni polimorfizminin Bipolar-I Bozukluğu etiyolojisindeki rolünü araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya dâhil edilen olgulardan ve sağlıklı kontrollerden usulüne uygun olarak alınan serum örneklerinde melatonin reseptör 1A geni polimorfizmi değerlendirildi. Değerlendirmede Real-Time PCR(RT-PCR) yöntemi kullanıldı. Sonuçlar gruplar arasında kıyaslandı. Bulgular: MTNR1A gen -184T>C polimorfizmi genotip dağılımı ve allel frekansına bakıldı. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (P>0.05). Sonuç: Bipolar-I Bozukluğu olan hastalarda melatonin düzeyi düşüklüğü daha önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Bu hastalarda ASMT geni polimorfizmi istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Fakat bizim çalışmamızda MTNR1A geni -184T>C polimorfizmi yoktu. Elde ettiğimiz bilgiler bu promotor polimorfizminin melatonin sinyal iletim yolunu etkilemediği sonucunu doğurmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aims: Melatonin receptor gene polymorphism, which was associated with some psychiatric disorders' etiology has not been investigated in Bipolar-I Disorder (BD-I). The aim of our study was to examine the role of -melatonin receptor gene polymorphism in BD-I etiology. Method: Blood samples were taken from enrolled subjects in appropriate way and melatonin receptor 1A gene polymorphism were studied. Real Time PCR (RT-PCR) method was used to evaluate. Results were compared between the groups. Results: We investigated MTNR1A gene -184T> C polymorphism genotype distribution and allele frequencies. There was no statistically significant difference between groups (P> 0.05). Conclusions: Previous studies. indicated that melatonin levels decreased in patients with Bipolar-I Disorders. It's also found that there was ASMT gene polymorphism in Bipalar I Disorder patients. But in our study there wasn't MTNR1A gene -184T> C polymorphism. We can conclude that promoter polymorphism didn't effect melatonin signal transduction pathway.