Bitim oluşturulan yüzme egzersizinin (volanter egzersiz) ve L-karnitinin uygulamasının farelerin kan parametreleri üzerine etkisi
The effects of swimming exercise forming exhaust (volunteer exercise) and mice are applicated L-carnitine, on their blood cells parameters
  1. Tez No: 165074
  2. Yazar: ÖMER TEMEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BEKİR ÇOKSEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: L-Karnitin, Egzersiz, Hematolojik parametreler
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
IV BİTİM OLUŞTURAN YÜZME EGZERSİZİNİN (VOLANTER EGZERSİZ) VE L-KARNİTİNİN UYGULAMASININ FARELERİN KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ ÖZET Fizik aktivite canlı sistemlerin önemli bir fonksiyonudur ve bu faaliyet her sistemi etkilediği gibi kan profili de etkilemektedir. Bitim oluşturan yüzme egzersizinin kan şekilli elemanları üzerine etkisi çalışmamızın amacını oluşturdu. Çalışmamızda Balb/C tipi 100 adet erkek fare kullanıldı Yüzme suyu sıcaklığı 25 °C ve 35 °C olan iki temel grup kendi içinde beşer alt gruba ayrıldı. Deney grubuna 50-100 mg/kg/gün ayrı iki dozdan uygulanan L-karnitin, kontrol grubu kan şekilli elemanları bulguları elde edildi. Kontrol ile 35°C ortamında egzersiz bulguları karşılaştırıldığında lökosit, eritrosit, hemoglobin, hematokrit, eritrosit dağılım genişliği, ve trombosit dağılım genişliği değerleri arasındaki farklar anlamlı bulundu. Egzersiz yaptığı halde L- karnitin uygulananlardan L-karnitin almayanlara göre lökosit, eritrosit, hemoglobin, hematokrit, ve platekrit değerleri arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Farklı dozlarda L-karnitin alan gruplar arasında ise lökosit, ortalama eritrosit hacmi, trombosit dağılım genişliği, trombosit ve platekrit değerleri arasındaki farklar anlamlı bulundu. Kontrol ile 25°C ortamında egzersiz bulguları karşılaştırıldığında, eritrosit, hemoglobin, hematokrit, ortalama eritrosit hacmi, ortalama eritrosit hemoglobini, ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu, eritrosit dağılım genişliği, ortalama trombosit hacmi ve trombosit dağılım genişliği değerleri arasındaki farklar anlamlı bulundu. Egzersiz yaptığı halde L-karnitin uygulananlardan L-karnitin almayanlara göre lökosit, eritrosit dağılım genişliği, ortalama eritrosit hacmi ve ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu değerleri arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Farklı dozlarda L-karnitin alan gruplar arasında ise istatistiksel olarak anlamsız bulundu. Sonuç olarak volanter bir egzersiz kabul edilen yüzmenin çevre faktörleriyle birlikte özellikle lökosit, eritrosit, hemoglobin, hematokrit ve trombosit üzerinde önemli derecede bir değişikliğe neden olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF SWIMMING EXERCISE FORMING EXHAUST (VOLUNTEER EXERCISE) AND MICE ARE APPLICATED L-CARNITINE ON THEIR BLOOD CELLS PARAMETERS ABSTRACT Physical activity is an important function of alive systems and this activity affects not only every system but also blood profile.The effect to blood-shaped members, swimming exercise forming ending,formed our working purpose. In our working, it was used a hundred Balb/C type male mouses. Two main group which are swimming water temperature 25 °C - 35 °C separated five down group each other. L-Carnitine formed to experience group by two different with 50-100 mg/kg/day,control group b lood-shaped m embers gained. When it is compared with control and exercise results which is in air with 35°C; leucocytes, erythrocytes, hemoglobin, hematocrit, erythrocytes distributing wideness and thrombocytes distributing wideness it is found that among these results every differences meanly. Although it is compared with forming L-Carnitine to not taking L-Carnitine leucocytes, erythrocytes, hemoglobin, h ematocrit and p latelecrit d ifferences a mong t hem are found m eanly b y statistics. Among groups which take L-Carnitine with different in doses leucocytes, mean erythrocytes ( volume, thrombocytes distributing wideness, thrombocytes ve platelecrit r esults a re found m eanly. W hen i t i s c ompared w ith c ontrol a nd e xercise results which is in air with 25 °C; erytrocytes, hemoglobin, hematocrit, mean erythrocytes volume, mean erythrocytes hemoglobin, mean erythrocytes hemoglobin consantration, erythrocytes distributing wideness, mean thrombocytes volume, thrombocytes distributing wideness results are found meanly. Although it has done L- carnitine formed to not taken L-Carnitine, leucocytes, erythrocytes distributing wideness, mean erythrocytes volume and mean erythrocytes hemoglobin consantration results are found meanly by statistics. Among groups which take L-Carnitine with different in doses are found meanless by statistics. Consequently, the swimming accepted as a volunteer exercise with environment factors it was observed that it caused to an important changing to leucocytes, erythrocytes, hemoglobin, hematocrit and thrombocytes. Key Words : L-caraitine, exercise, hematologic parameters.