Pioglitazonun klinik kullanımındaki kardiyovasküler riskler ve mesane kanseri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of cardiovascular risks and bladder cancer in clinical use of pioglitazone
  1. Tez No: 385332
  2. Yazar: GİZEM OKUTUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ŞARDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diabetes mellitus, tiyazolidindion, pioglitazon, kardiyovasküler risk, mesane kanseri, Type 2 diabetes mellitus, thiazolidinedione, pioglitazone, cardiovascular risk, bladder cancer
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Pioglitazonun mevcut kanıtlarının kritik değerlendirmesine dayalı olarak risk-yarar profilini oluşturmak amaçlanmıştır. Bunun için tip 2 diyabetli hastalardan pioglitazon kullananlarda mesane kanseri ve kardiyovasküler riskler değerlendirilerek sistematik bir derleme ve meta analizi yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: 4 197 763 hastayı kapsayan gözlemsel çalışmalar incelenerek, kardiyovasküler riskler ve pioglitazon kullanımı arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için toplamda 1001 hastayı kapsayan, CHICAGO (Pioglitazonun Tip 2 Diyabette Karotis İntima-Media Kalınlığı Üzerine Etkisinin Glimepirid İle Karşılaştırılması) ve PERISCOPE (Tip 2 Diyabet Hastalarında Koroner Ateroskleroz Seyrinde Glimepirid ile Pioglitazonun Karşılaştırılması) çalışmaları ele alınmıştır. Mesane kanseri ve pioglitazon maruziyeti için ise 1 857 873 hastanın dahil edildiği beş çalışma (bir iç-içe olgu kontrol çalışması, bir meta-analizi, iki popülasyon bazlı kohort çalışma ve bir randomize plasebo kontrollü klinik çalışma) değerlendirilmiştir. Bulgular: Pioglitazon kullanımına bağlı olarak“kardiyovasküler ölüm, ölümle sonuçlanmayan MI, ölümle sonuçlanmayan inme bileşimi”,“kardiyovasküler ölüm, ölümle sonuçlanmayan MI, ölümle sonuçlanmayan inme, koroner veya karotid revaskülerizasyon, stabil olmayan anjina için hastanede yatış veya konjestif kalp yetmezliği bileşimi”,“ölümle sonuçlanmayan MI”,“ölümle sonuçlanmayan inme, ”koroner revaskülerizasyon“ gibi kardiyovasküler risklerin düşük olduğuna işaret etmektedir. Diğer taraftan ”konjestif kalp yetmezliği için hastaneye yatış" riskinde artış gözlenmiştir (1,007 [0,311-3,261]). Yapılan çalışmada pioglitazonun mesane kanseri ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla beş farklı çalışmanın sonuçları ele alınmıştır. Pioglitazonun mesane kanseri riskinin artışı ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir (1,199 [1,058-1,359]). Bunun yanısıra 24 aydan uzun süren tedaviler mesane kanseri artışı ile ilişkili olabilir. Sonuçlar: 10-yıllık izleme çalışmasının en son sonuçları Temmuz 2015'te elimize geçecektir; bu sonuçlar, en az 2.5 yıl devam eden pioglitazon tedavisinin uzun dönemdeki sonuçlarını daha fazla anlamamızı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: We focused on putting the true risk–benefit profile of pioglitazone into context based on critical appraisal of the currently available evidence. Therefore we conducted a systematic review and meta-analysis to evaluate the risks of bladder cancer and cardiovascular diseases among adults with type 2 diabetes taking pioglitazone. Materials and Methods: We searched observational studies which include 4 197 763 patients totally, we included 1001 patients for two randomized, double-blind, controlled trials as CHICAGO (Carotid Intima-Media Thickness in Atherosclerosis Using Pioglitazone) and PERISCOPE (Pioglitazone Effect on Regression of Intravascular Sonographic Coronary Obstruction Prospective Evaluation) studies, when examining cardiovascular risk factors and pioglitazone use; besides 1 857 873 patients for five studies (a nested case-control study, a meta-analysis, two population-based cohort studies and a randomized placebo-controlled study) when assessing pioglitazone exposure and bladder cancer. Results: The results are signed to pioglitazone treated patients had a significantly lower rate on cardiovascular risks as“cardiovascular mortality, nonfatal myocardial infarction (MI), and nonfatal stroke”,“cardiovascular mortality, nonfatal MI, nonfatal stroke, coronary revascularization, carotid endarterectomy/stenting, hospitalization for unstable angina and hospitalization for CHF”,“nonfatal MI”,“nonfatal stroke”and“coronary revascularization”. On the other hand, increased risk of hospitalization for CHF was observed according to our assessment (1,007 [0,311-3,261]). In this study, the results of five different studies are discussed to assess whether pioglitazone is associated with bladder cancer. Accordingly pioglitazone exposure was significantly associated with increased risk of bladder cancer (1,199 [1,058-1,359]). Besides longer than 24 monthly therapy of pioglitazone may be associated with an increased risk of bladder cancer. Conclusion: The final 10-year follow-up results will be available from July 2015 and may provide further insights into the long-term consequences of at least 2.5 years of pioglitazone therapy.