Muğîre b. Şu'be'nin hadis rivayetindeki yeri
Mughira Ibn Shu'ba's position in the transmission of hadith
- Tez No: 385340
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT YATKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sahâbe, Muğîre b. Şu'be, Hadis Rivayeti, Sahabah, Mughira ibn Shu'ba, Hadith (Prophetic) Tradition
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, hadis rivayet zincirinin ilk halkası olan ashâb-ı kirâmdan Muğîre b. Şu'be'nin hayatı ve rivayetleri ele alınmıştır. Bu çerçevede, hayatı yanında Kütüb-i Tis'a'daki rivayetleri ve bunların konuları tesbit edilmiştir. Çalışma Giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte ana hatlarıyla sahâbe ve hadis rivayetinden bahsedilmektedir. Ardından ilk bölümde Muğîre b. Şu'be'nin hayatına ilaveten hakkındaki bazı iddiaların değerlendirilmesine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise hadis ilmindeki yeri başlığı altında talebeleri ve rivayetleri incelenmiştir. Son olarak da rivayetlerinden en kapsamlı olanları konularına göre, tercümeleriyle birlikte verilmiştir. Muğire b. Şu'be'nin gibi bir şahsiyetin daha iyi tanınmasına katkı sağlaması, çalışmanın hedefidir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the life and narrations of the distinguished Sahabah Mughira ibn Shu'ba, who forms the first ring of a Hadith narration chain. In this context, with the use of the nine canonical collections, Mughira ibn Shu'ba's narrations and its subjects were determined and identified. The study constitutes of two sections and an introduction. The introduction touches upon the Sahabah and Hadith tradition in general. Section one, in addition to his life, provides an evaluation of some claims made against him. Section two, under the title of his position in the Science of Hadith sees an examination of his students and narrated traditions. Finally, the topic of his narrations according to its comprehensiveness has been provided along with its translation. Promoting a better recognition of a unique personality that is Mughira ibn Shu'ba, is the aim of this study.