Kur'an'da ferdi ahlak ilkeleri
The principles of individual morality in the Quran
  1. Tez No: 385341
  2. Yazar: HAYRUNNİSA BAKIRCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEHMUS DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Ahlak İlkeleri, Ferdi Ahlak, Sûü'l-Huluk, Hüsnü'l-Huluk, Quran, Morality Principles, Individual Moral, Antisocial Behaviour
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
İnsanoğlu yaratıldığı günden beri, maddi ve manevi bir düzende yaşamaya muhtaçtır. Bu ihtiyacı karşılamak için ortaya çıkan prensipler, toplum kadar dinin de etkisine açık olan ahlaki değerlerdir. Söz konusu değerler, bireye yaratan ve yaratılana karşı sorumluluğunu hatırlatmaktadır. Böylece, insanlar dünya ve ahiret mutluluğuna ulaşmaktadır. Bu çalışma, ahlakı hem bir kavram hem de ayetler çerçevesinde bir değer olarak ele almayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda bütün inanç ve yaşam biçimlerini ilgilendiren ahlakın toplumdaki yer ve önemine değinilmiş, birey ve toplum bakımından dünyevi ve uhrevi müeyyidesi ele alınmıştır. Konunun kapsamı dikkate alınarak, iyi ve kötü ahlakla ilgili ayetler, belirlenilen başlıklar çerçevesinde sınırlandırılmıştır. Çalışmada ele alınan ayetlerin yorumlanmasında bazı tefsir ve hadis kaynaklarına başvurulmuştur. Bahsi geçen ayetler ışığında, Kur'an ve İslam'ın önerdiği ahlakın nasıl olması gerektiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Humankind is in need of substantive rules and moral regulations since its creation. These principles revealed to meet this need are the moral values that they are open to influence of society as well as religious. These values remind person of his own responsibilities toward the Creative and created. Thus, people reaches to happiness of the world and hereafter. This study aims to evaluate the morality as both a concept and a value within the framework of verse of the Holy Quran. For this purpose, it was discussed the place and importance of morality in society related to all of beliefs and lifestyles, and was investigated the worldly and otherworldly sanctions in terms of individual and society. Considering the scope of the subject, the verse texts related to good and bad morals was limited to the framework of the titles determined. In the interpretation of the verses discussed, some of Qur'an Commentaries (tafsir) and hadith sources were used. Under the light of verses mentioned above, the morality how it should be, proposed by Kur'an and İslam, was demonstrated.