Dil ve düşünce üzerine mantıksal bir analiz
A logical analysis on language and thought
  1. Tez No: 385339
  2. Yazar: FATIMATÜZZEHRA YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUHATTİN YAZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Sözcük, Anlam, Köken, Kültür, Düşünce, Düşünme, Dil-Düşünce, Language, Word, Meaning, Source, Culture, Thought, Thinking, Language-Thought
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mantık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Dil, insanlar arası iletişimi sağlayan, insanı diğer canlılardan ayıran, bir milleti millet yapan, birden çok yapıyı içerisinde barındıran kompleks sistemli bir yapıdır. Dil olmadan duygu, düşünce, tecrübe, bilgi istenildiği gibi aktarılamaz. Biz de çalışmamızda dilin ne olduğunu ve dili oluşturan ve onunla ilişkisi bulunan sözcük ve anlamı da verip, nesneyle yani varlıkla olan bağına değindik. Sözcüğün nesneden kaynaklı doğal bir nedeni olup olmadığını farklı görüşlere değinerek verdik. Bir sonraki başlığımızda da dilin kökeninin yansıma mı, jest ve mimik mi, ünlem mi ya da tabiat mı gibi bakış açılarını verdik. Bir de dilin kökeni ifadesinin bir diğer anlamı olan ilk dilin ne olduğuna dair yapılmış araştırmalara değindik. En son olarak da dilin kökenine İslamî bakış açısıyla bakmaya çalıştık. Bir diğer başlıkta da dilin işlevlerini; iletişim, anlatım, çağrı, yazınsal ve toplumsal olarak, verdikten sonra insanın, dili aktif ve mantıklı kullanması anlamında hayvanlardan ayrıldığını belirttik. Dilin son olarak da kültürle olan ilişkisini verdik. Düşünce başlığımızda da düşüncenin ne olduğu ve düşünme ile farkını verdikten sonra nasıl düşündüğümüzü biyopsikolojik açıdan vermeye çalıştık. En sonunda da dilin düşünceyle nasıl bir ilişkisi olduğunu filozof ve yazarların eserleri ışığında verip, dilin mi düşünceyi yoksa düşüncenin mi dili meydana getirdiğini belirttik. Bu çalışmamızın dil, düşünce ve dil-düşünce ilişkisi bağlamında çalışmalara katkı getirmesini temenni ederiz.
Özet (Çeviri)
Language is a structure which provides people communication, makes people differ from other creatures, makes a community a nation, includes many forms inside and has a complex system. Without language emotions, thoughts, experiences and knowledge cannot be expressed. In this study, we explained what language is and we also mentioned its connection with objects, in other words, substance by giving the words and meanings which composes language and has a relation with it. In our next title, we covered different perspectives upon the source of language by asking whether it derives from onomatopoeia, gesture and mimics, exclamation words or nature. Moreover, we touched upon the studies that were made to determine what the first language was, which also means the same as the source of language. Lastly, we referred to Islamic perspective upon the source of language. In another title, after giving the functions of language as; communication, narration, vocation, literary and social functions, we stated that people differ from animals in using the language actively and logically. Lastly we emphasized the connection between language and culture. In the thought title, after expressing what is thought and showing its difference from thinking, we tried to state how we can think from a biopsychological perspective. In the end by mentioning the relation between language and thought in the light of works by philosophers and authors, we indicated whether language constitutes thought or thought constitutes language. We hope our study will make contribution to studies on language, thought and language-thought relation.