Mega spor etkinliklerinin ekonomik etkilerinin ekonometrik simülasyon yöntemi ile incelenmesi: 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları örneği
Investigating the economic impact of mega sports events with econometric simulation method: 2011 Winter Universiade Games example
- Tez No: 385366
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: ARDL Sınır Testi, Dinamik Stokastik Simülasyon, Öngörü, Interpolasyon, Tramo-Seats, ARDL Bound Test, Dynamic Stochastic Simulation, Forecasting, Interpolation, Tramo-Seats
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Son yıllarda hızla gelişen küresel rekabet ortamında şehirler, tercih edilen olabilmek, çevrelerini etkileyebilmek ve küresel sermayeyi çekerek rakipleri arasında güçlü bir konuma gelebilmek için sürekli bir yarış içerisindedir. Bu kapsamda çeşitli uluslararası mega spor etkinlikleri düzenleyerek tanınırlıklarını ve marka değerlerini yükseltmeye çalışmakta, aynı zamanda medyada görünürlüklerini artırarak ekonomik gelişimlerini tetiklemek istemektedir. Olimpiyat oyunları bu bağlamda pek çok şehrin ev sahipliğini yapabilmek için yarıştığı en önemli mega spor etkinliklerinden biridir. Bu büyük etkinliğe ev sahipliği yaparak sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik anlamda avantajlar sağlamak, olumlu bir imaj oluşturmak ve böylece uluslararası arenada güç kazanmak pek çok şehrin hayalidir. Günümüzde çeşitli çalışmalar ile düzenlenen mega spor etkinliklerinin ekonomik etkileri; etkinlik öncesi, etkinlik süresince ve etkinlik sonrasında incelenmektedir. Bu çalışmanın amacı, 2011 yılında Erzurum'da düzenlenen Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarının, davranış ve tanım denklemleri yardımıyla oluşturulan eş anlı bir denklem sisteminden yola çıkarak, gelir ve istihdam üzerinde meydana getireceği etkinlik sonrası ekonomik etkilerinin incelenmesidir. Çalışmada ilk olarak uzun ve kısa dönemli ilişkiler Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif (ARDL) Sınır Testi Yaklaşımı ile incelenmiştir. Daha sonra eş anlı denklem sisteminden elde edilen parametreler ile Erzurum ili için bir makroekonometrik simülasyon modeli oluşturulmuştur. Hükümet tarafından açıklanan Orta Vadeli Program çerçevesinde hazırlanan düşük, orta ve yüksek senaryolar ile 2017 yılı sonuna kadar öngörülerde bulunulmuştur. Erzurum'da 2011 yılında düzenlenen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları neticesinde işsiz sayısında 2014 yılı için % 4.49, 2015 yılı için % 1.15, 2016 yılı için % 5.41 ve 2017 yılı için % 4.89 azalma öngörülmektedir. Ayrıca oyunlara ev sahipliği yapılması neticesinde GSYH büyüme oranının, 2014 yılında % 6.41, 2015 yılında % 4, 2016 yılında % 6 ve 2017 yılında % 5.10 olması öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the rapidly developing global competition in recent years, cities are in the constant race to be preferred, to be able to affect the surrounding area and to be in the strong position among competitors by getting the global capital. In this context, cities have been working to raise their recognition and brand value by organizing various international mega sporting events and want to trigger economic growth by increasing their visibility on the media at the same time. The Olympic Games are one of the most important mega sporting events which many cities race to be the host city for the game. It is the dream of many cities to gain advantages in social, cultural, political and economic sense, to create a positive image and thereby gain power in the international arena by hosting this great event. Nowadays, various studies have been conducted to investigate the impacts of the mega sport events; prior to the event, during the event and after the event. The purpose of this study is to examine the economic impacts on income and employment after the event of the World Winter Universiade Games which was organized in Erzurum in 2011 by starting from a simultaneous equation which is created with the help of behavior and definition equation. First, short and long term relationships are examined by Autoregressive Distributed Lag (ARDL) Bound Test Approach in the study. Then, a macroeconometric simulation model was created for the province of Erzurum with the parameters obtained from the simultaneous equation system. Predictions have been made by the end of 2017 with low, medium, and high scenarios which were prepared within the framework of the Medium Term Programme announced by the Government. As a consequence of 25th World Winter Universiade Games, it has been foreseened that a reduction in the number of unemployed 4.49% for the 2014, % 1.15 for the 2015, % 5.41 for the 2016 and % 4.89 for the 2017 might be occurred. In addition, as a result of hosting the events it is expected that GDP growth rate might be 6.41% in 2014, 4% in 2015, %6 in 2016 and 5.1 % in 2017.