Yöneticilerin çevresel belirsizlik algısının stratejik liderlik davranışı üzerindeki rolü: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yöneticileri üzerinde bir uygulama
The role of the perception of environmental uncertainty on strategic leadership attitude: An application on administrators of YYU
- Tez No: 385365
- Danışmanlar: PROF. DR. ATILHAN NAKTİYOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Stratejik Liderlik, Çevresel Belirsizlik, Environment, Strategic Leadership, Environmental Uncertainty
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmanın genel amacı; çevresel belirsizlik algısının stratejik liderlik davranışları üzerindeki rolünü incelemektir. Çevresel belirsizlik algısı incelenirken alt boyutları olan dinamizm, heterojenlik ve olumsuzluk stratejik liderliğin alt boyutları olan yönetsel, politik, dönüştürücü ve etik liderlik ile ilişkilendirilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çevrenin tanımı yapılarak örgütsel açıdan çevre kavramı ele alınmış ve çevresel belirsizlik tanımlanmıştır. İkinci bölümde liderliğe ve liderlik teorilerine değinildikten sonra stratejik liderliğin tarihsel gelişimi ve özellikleri ele alınmış ve stratejik liderliğin dört boyutu olan; dönüştürücü, yönetsel, politik ve etik liderlik açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise çevresel belirsizliğin stratejik liderlik ile ilişkisini ölçmek üzere Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yöneticileri üzerinde yapılan anket çalışması ve sonuçları ortaya konulmuştur. Çalışmanın sonucunda ise yöneticilerin çevresel belirsizlik algısının stratejik liderlik davranışları üzerindeki oluşturduğu anlamlı etki ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the role of the perception of environmental uncertainty on strategic leadership attitude. While the perception of environmental uncertainty is being determined; dynamism, heterogeneity, hostility that are sub-concepts of environmental uncertainty and managerial, political, ethic, transformational leaderships that are sub-concepts of strategic leadership have been associated. The study divides into three sections. In the first section, concepts of the environment and environmental uncertainty have been explained through defining the environment. In the second section, after leadership and its theories have been handled, historical developments and features of strategic leadership are argued and four dimensions of the strategic leadership are clarified. In the last section of the study, a survey and analyses are stated which have been applied on the administrators of YYU to determine the relationship between environmental uncertainty and strategic leadership. As a result of this research, the effect of environmental uncertainty perception on strategic leadership behaviour have been observed.