Heykelde minimalizm
Minimalizm in sculpture
- Tez No: 385403
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Minimal Sanat, Modern Heykel, Modern Sanat, Minimal Art, Modern Sculpture, Modern Art
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Modernist hareketin son etkili hamlesi olarak ele alabileceğimiz Minimalizm, sanat tarihinde önemli bir yere sahiptir. Minimalizm, bir akım olarak 1960'lı yıllarda Amerikalı bir grup heykel sanatçısı ve düşünür tarafından kavramlaştırılsa da kökenlerine indiğimizde 1900‟lü yıllarda modernizm döneminde ressam Kazimir Malevich ve mimar Mies van der Rohe ile ilk sinyallerinin atıldığı söylenebilir. II. Dünya Savaşı sonrasında Amerika'da toplumsal yapıda yaşanan köklü değişimler sanatı etkilemiş, bunun sonucunda Minimalizm, Soyut Dışavurumcu harekete karşı, alternatif bir söylem olarak sanat alanında kendini göstermiştir. Minimalizmin temel niteliklerinden olan“temel formlara indirgeme”özelliğine baktığımızda ise, antik çağlara kadar kökeninin indiğini anlayabiliriz. Ardında yatan düşünceler ise, birçok din ve inanış sistemi amaçlarına dayanmaktadır. Minimalist yaklaşımlar, tarih boyunca çeşitli dönemlerde başta heykel olmak üzere resim, moda, mimarlık, müzik, edebiyat, felsefe gibi farklı alanlarda gündeme gelmiş, ciddi eleştiri ve direnişe maruz kalsa da, zaman içinde eleştirmenler ve izleyici gözünde kabul görmüş ve güçlü bir yapıya kavuşmuştur. Sürekli gelişen, kendi düşünce ve yorumlamalarını ortaya koyan sanatçılarla farklılaşan bu akım halen uygulanmakta olup günümüzde de oldukça benimsenmektedir. Bu çağdaşlaşma ve değişim sürecinde etkili olan temel dinamikleri irdeleyen bu çalışmanın amacı, Minimalizm'in tarihsel süreç içinde yapılanmasını ve günümüz heykel sanatına etkilerini incelemektir.
Özet (Çeviri)
Minimalism, a tendency which we can consider as the recent efficacious advancement of the Modernist movement, holds a great importance in art history. Although it was conceptualized as a tendency by a number of American sculptors and philosophers in 1960s, it can be said that the first appearance of Minimalism had been made by the help of the painter Kazimir Malevich and by the architect Mies van der Rohe in 1900s during the active years of the Modernist movement. After the World War 2 the radical changes in the social structure had influenced the arts, and thus, Minimalism had sprung up as an alternative artistic discourse counteracting against Abstract Expressionism. Furthermore, when one examines one of the most fundamental characteristics of Minimalism, that is“to simplify into basic formations”, one can surely mark that this movement, in fact, dates back to the ancient times and that the formative ideas behind it overlap with the purposes and the intentions for religious cults and beliefs. Throughout the history Minimalist approaches has kept being periodically but continuously a current issue in many branches of arts, such as paiting, fashion, architecture, literature, and music, yet primarily in sculpture. And it, having attained a powerful influence as the time passed, was in the end welcomed and accepted by the critics and by the public, although it was subjected to harsh criticism and opposition. Nowadays, as a tendency which constantly develops and changes within the hands of the current artists performing their arts and expressing their own ideas and interpretations, Minimalism is that of one still preferred, used, and adopted. The purpose of this study which examines the fundamental mechanism that is influential in the process of changing and of civilization is to enquire into the construction of Minimalism in the historical process and into the effects on the current understanding of the arf of sculpture.