Peter Handke'nin Hiçkimse Koyu'nda Bir Yıl, Daniel Kehlmann'ın Sesler: Dokuz Öykülü Bir Roman ve En Uzak Yer adlı yapıtlarının postmodernizm bağlamında incelenmesi; üstkurmaca, büyülü gerçekçilik
Examination of My Year in the No-Man's-Bay: Fairy Tale from New Times by Peter Handke and the Furthest Place and Fame: A Novel in Nine Episodes by Daniel Kehlmann in the context of postmodernism; metafiction, magical realism
  1. Tez No: 385412
  2. Yazar: ŞENAY KIRGIZ KARAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL UYANIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, üstkurmaca, büyülü gerçekçilik, Peter Handke, Daniel Kehlmann, Postmodernism, metafiction, magical realism, Peter Handke, Daniel Kehlmann
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Peter Handke'nin Hiç kimse Koyu'nda Bir Yıl, Daniel Kehlmann'ın En Uzak Yer ve Sesler: Dokuz Öykülü Bir Roman yapıtları postmodern yazının kolları olan üstkurmaca ve büyülü gerçekçilik çerçevesinde ele alınmıştır. Giriş bölümünde postmodernizmin etimolojisi üzerinde durulmuş ve kavramı savunan ve eleştiren kuramcılara yer verilerek genel bir tespit yapılmıştır. Literatür tartışmasından sonra çalışmada yazarların ve yapıtlarının neden üstkurmaca ve büyülü gerçekçilik kapsamında ele alındığı açığa kavuşmuştur. Bu bölümde ayrıca çalışmanın amacı ve yöntemi belirtilmiştir. Yapılan çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; postmodernizm, ilişkili kavramlar ile birlikte ele alınmış ve bu kavramların postmodernizme katkıları sorgulanmıştır, postmodernizme kanalize olan sanat alanları açıklanmıştır ve postmodern yazın tartışılmıştır. İkinci bölümde; üstkurmaca irdelenmiş ve iki yazarın belirtilen yapıtlarından örnekler sunulmuştur. Üçüncü bölümde; büyülü gerçekçilik tanımı yapılmış ve Daniel Kehlmann'ın seçilen iki yapıtı büyülü gerçekçi öğeler açısından çözümlenmiştir. Dördüncü bölümde; üç yapıtta postmodern özne modelleri aranmış, yapıtlar mekân, zaman, dil çerçevesinde analiz edilmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmanın genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines My Year in the No-Man's-Bay: A Fairy Tale from New Times by Peter Handke and The Furthest Place and Fame: A Novel in Nine Episodes by Daniel Kehlmann as part of metafiction and magical realism which are branches of postmodern literature. In the Introduction part, the etymology of postmodernism is described and observed with regard to the theorists who defend and criticize this concept. Following literature review, the reason why the authors and their works are discussed within the scope of metafiction and magical realism in this study is clarified. In addition, the aim of the study and the method used in this study are stated in this part.The study consists of four sections. In the first section, postmodernism is dealt with relevant concepts, and the contributions of these concepts to postmodernism are examined. The scopes of arts canalised to postmodernism are defined, and postmodern literature is also discussed. In the second section, metafiction is scrutinized, and examples from selected works of the two authors are presented. In the third section, magical realism is described, and the selected two works of Daniel Kehlmann are analysed through the elements of magical realism. In the fourth section, the models of postmodern subject are searched in the three works; the works are analysed in terms of setting and language. In the conclusion part, the study is evaluated in general.