Computer aided interface of building data preparation for thermal analysis packages
Isısal analiz yazılımlarına bilgisayar destekli bina verileri arabirimi hazırlanması
- Tez No: 38545
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. F. NUR DEMİRBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Grafik Ortam, Bina Verisi, Bilgisayar Destekli Isısal Analiz Yazılımı, Computer Aided Graphical Environment, Building Data, Computer Aided Thermal Analysis Program
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz ISISAL ANALİZ YAZILIMLARINA BİLGİSAYAR DESTEKLİ BİNA VERİLERİ ARABİRİMİ HAZIRLANMASI ÖZGÜMÜŞ, Murat Yüksek Lisans Tezi, Bina Bilgisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. F.Nur DEMİRBİLEK Şubat, 1 995, 67 sayfa Bu çalışmanın amacı, mimarlara yönelik olarak, bir mimari projenin bina, malzeme ve yerleşim verilerinin bilgisayar destekli grafik ortamda hazırlanması ve bu verilerin binalarda ısı analizi yapan SUNCODE-PC yazılımının bir veri girdi dosyası olarak kullanıcıya sunulmasıdır. Bu iki yazılım birlikte kullanılarak, binalarda ısı korunumu ile ilgili kararların alınmasına yardımcı olacak değerlerin kolayca elde edilmesini sağlamaktadır. Bu amaçla, Is ısa I Analiz Yazılımlarına Bilgisayar Destekli Bina Verileri Arabirimi, isimli bir bilgisayar programı tanımlanmış, geliştirilmiş ve sunulmuştur. Bunu gerçekleştirmek için, Bilgisayar Destekli Tasarım ortamında yaratılmış bir mimari projeye kısa bir zamanda, bu çalışmada yapılan program modülünü uygulayarak sonuç elde edilecektir. Bu sonuca ulaşırken, bu çalışma çerçevesinde vıhazırlanmış bina yerleşimi ve malzeme verifabanları kullanılmıştır. Sadece, bina datası oluşturmak için bina elemanlarının malzemeleri girilmelidir. Sonuç olarak, mimarların tasarım aşamasında verecekleri kararlar binanın enerji korunumu açısından önemli değerler ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED INTERFACE OF BUILDING DATA PREPARATION FOR THERMAL ANALYSIS PACKAGES ÖZGÜMÜŞ, Murat M.S. in Building Science Supervisor: Assist. Prof. Dr. F.Nur DEMİRBİLEK February, 1995, 67 pages The aim of this study is to prepare building, material and location data of an architectural project in a computer aided graphical environment and to present these data for users as an intermediate file for SUNCODE-PC that is a thermal analysis program. By using these Iwo together, it is easy to take decisions related with the thermal performance of buildings for the architects. An interactive computer program module named Computer Aided Interface of Building Data Preparation for Thermal Analysis Packages, has been described, developed and implemented with this purpose. To perform these, the result will be determined by applying the program module considered in this study to an architectural floor plan created in a Computer Aided Design environment, in a short time. The location and material database IVprepared within the framework of this study can be used for obtaining this result. Only the materials of the building elements have to be input to form the building data. Finally, decisions taken by architects at the design stage find out important values with respect to the thermal performance of the building.