Uluslararası siyasal şiddetin dinamikleri ve zemin kayması: 2100'e doğru; Doğu'nun savaşına karşı Batı'nın terörü mü?
The dynamics of international political violence and the ground slide: Will there be terror of the West against war of the East towards 2100?
  1. Tez No: 385486
  2. Yazar: KEMAL AYTEKİN AKSELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN BAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, Dinamikler, Siyasal Şiddet, Savaş, Terör, Asimetrik, Zemin Kayması, Politics, Dynamics, Political Violence, War, Terror, Asymetric, Ground Slide
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 351
Özet
İçinde bulunduğumuz zaman diliminde uluslararası hegemonik güç zemininde bir kayma yaşanmaktadır; hegemonik güç el değiştirmektedir. Güç Batı'dan Doğu'ya kaymaktadır. Bu değişim uluslararası siyasal şiddetin zemininde de bir değişime, diğer bir ifadeyle bir kaymaya neden olacak gibi görünmektedir. Batı kaynaklı savaş stratejilerinin yerini Doğu kaynaklı savaş stratejileri, Doğu kaynaklı terör stratejilerinin yerini de Batı kaynaklı terör stratejilerinin alması muhtemeldir. Şiddeti tetikleyen dinamikler uluslararası siyaseti harekete geçiren dinamiklerdir ve siyasal şiddetten önce birinci derecede dinamiklerin yönetim zemininde kayma yaşanmaktadır. Bu bağlamda çalışmamızın konusu; uluslararası boyutu kapsamında şiddet ve şiddeti tetikleyen dinamiklerin siyasal ve asimetrik düzlemde kayan zemini ile sınırlıdır. Batı'dan Doğu'ya doğru yaşanmakta olan hegemonik güç zeminindeki kayma istatistiklerle desteklenmekte ve güç zeminindeki kaymanın siyasal şiddet zemininde de bir kaymaya neden olacağı iddiası realist düşünce perspektifiyle ortaya konmaktadır. Bu minvalde çalışma kapsamında yapılan analiz ile 21. ve 22. Yüzyıl'da Batı istikametinde yaşanabilecek Doğulu savaş stratejilerine karşı 'Hedef Pekin Olur Mu?' sorusuyla Doğu istikametinde yaşanabilecek Batılı terör stratejilerini içerebilecek siyasal şiddet zeminine ışık tutulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the slice of the time that we have been in, a slide on the ground of international hegemonic power has being witnessed nowadays; hegemonic power has being passed into other hands. This change seems to cause another change or in other words a slide on the ground of international political violence. It is possible that war strategies of East will take the place of war strategies of West and terror strategies of West will take place of terror strategies of East. The dynamics that trigger violence are the dynamics that mobilize international politics. And nowadays, a slide on the ground of hegemony of dynamics has being witnessed which will possibly trigger political violence later. In this framework, the study is limited with the sliding ground of violence and it's dynamics on international political and asymetric platform. The sliding on the ground of hegemonic power from the West towards the East has been supported by the statistics and the thesis that the sliding on the ground of power will also cause to the sliding on the ground of political violence has been put forward with a perspective of realist thought. Within this direction and within the context of the analizes in the study, it has been tried to flash on the ground of political violence that could consist Western terror strategies versus Eastern war strategies in 21th and 22th centuries, together with the question in mind 'Would the target be Beijing?