Kadının tefsir ilmindeki yeri: Hz. Aişe, Aişe Abdurrahman ve Zeynep Gazâli örneği
The status of woman in the interpretation of the Qur'an: The example of Aisha (the wife of the Prophet), Aaisha Abdurrahman and Zaynab al-Gazâli
- Tez No: 385516
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Tefsir, Kur'ân, Müfessir, woman, interpretation, the Qur?an, commentator
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
TERZİ ÖZER, Lütfiye, Kadının Tefsir İlmindeki Yeri (Hz. Âişe, Âişe Abdurrahman ve Zeyneb Gazâli Örneği), Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2010.Bu tez Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal bilimler Enstitüsün'de Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanmıştır.Bu tezde tefsir ilmiyle uğraşan kadınların bu alandaki faaliyetleri incelendi.Bu tez bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümünde İslam'da kadının yeri ve İslami ilimlerde isim yapmış kadınlar ele alındı.Kur'ân ve kadın ilişkisinin incelendiği birinci bölümde, Kur'ân'ın kadına yaklaşımı ve ayetlerin nüzulüne sebep olan kadınlar incelendi.İkinci bölümde Kur'ân'ı tefsir etmiş kadınlardan üç örnek isim; Hz. Âişe, Âişe Abdurrahman ve Zeyneb Gazâli ele alındı.Sonuç bölümünde ise konuyla ilgili değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was prepared as a post graduate thesis in the Social Sciences Institute of Cumhuriyet University.In this thesis the activities of women who dealt with interpretation were searched. It consists of an introduction and two parts.In the Introduction the status of women in İslam and famous Muslim women in the Islamic sciences were taken up. In the First Part, where the relation of the Qur?an and woman was examined, the approach of the Qur?an to woman and the women who caused the verses to descend were investigated.In the Second Part, three examples of the women who interpreted the Qur?an (Aisha (the wife of the Prophet), Aisha Abdurrahman and Zaynab al-Gazâli) were handledAs a conclusion were made some evaluations concerning the subject.