Persuasion and language: The relationship between abstractness of language and message framing on health communication
İkna ve dil: Sağlık iletişiminde dil soyutluğu ve mesaj çervelemenin ilişkisi
- Tez No: 385523
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ GÜLGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İkna, dil, mesaj çerçeveleme, ilgilenim, Detaylandırma Olasılık Modeli, sağlık iletişimi, Dilsel Sınıflama Modeli, Persuasion, message framing, language, involvement, Elaboration Likelihood Model, health communication, Linguistic Category Model
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sosyal Psikolojide sağlıkla ilgili etkili olan mesajlara odaklanan literatür, mesaj çerçevelemenin tutum ve davranışsal niyetleri üzerine etkisi açısından oldukça karışık bulgular içermektedir. Bu çalışma dil soyutluğunu ve ilgilenime bağlı olarak mesaj çerçevelemesinin etkisini artırmayı hedefleyen iki temel hipotez sunmaktadır. Detaylandırma Olasılığı Modeli ve Dilsel Sınıflama Modeli birleştirerek, dil ve ikna arasındaki ilişkinin iki ardışık düzeyde faaliyet göstereceğini önerilmiştir. İlk düzeyde, ilgilenimin mesaj çerçeveleme ve ikna arasındaki ilişkiyi etkilemesi beklendi. İkinci düzeyde ise dil soyutluğu ve çevreleme arasında uygun eşleşmenin sağlıklı beslenme konusunda niyet ve davranışı belirleyeceği önerildi. Hipotezleri test etmek amacıyla, saha ve laboratuar çalışmaları toplam 356 katılımcı ile yapılmıştır. Alan çalışması üzerine yapılan varyans analizi ilgilenim, mesaj çerçevelemesi ve dil soyutluk derecesinin uzun vadeli niyet üzerinde üç yönlü bir etkileşimi olduğunu göstermiştir. Ancak bu etkileşim laboratuar çalışmasında gözlemlenmemiştir. Alan çalışmasındaki davranış sonuçlarında ki-kare analizi, ilgilenim, mesaj çerçeveleme ve dil soyutluğu arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bu ilişkilerden hiçbir laboratuar çalışmasında gözlemlenmemiştir. Saha ve laboratuar çalışmasının bulguları ve etkileri daha ayrıntılı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The literature on an emerging area of inquiry focusing on effective health related messages is mixed regarding the way message framing affects attitudes and behavioral intentions. The current study proposed two main hypotheses related to increasing the effectiveness of message framing based on language abstractness and involvement. Integrating the Elaboration Likelihood Model with the Linguistic Category Model, we suggested that the relationship between language and persuasion would operate at two sequential levels. At the first level, involvement was expected to mediate the relationship between message framing and persuasion. At the second level, the match between language abstractness and message framing would determine the level of the intention and the behavior to follow a healthy diet. In order to test the hypotheses, field and laboratory studies were conducted with a total sample of 356 participants. An analysis of variance on the data from the field study showed a three-way interaction between involvement, message framing and abstractness of language on long term intention. As for behavior, a chi-square analysis indicated that there was a significant association between involvement, message framing and abstractness of language in field study. Neither of these effects was observed in the laboratory study. The findings and implications of both studies were discussed in further detail.