Sinema oyunculuğu (sinema ve tiyatro oyunculuğu ilişkisi)
Acting in cinema (relationship between acting in cinema and acting in theatre)
- Tez No: 371279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA KÖKSAL ÇEKİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sinema, oyunculuk, sinema oyunculuğu, tiyatro oyunculuğu, Cinema, acting, acting in cinema, actig in theatre
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
“Sinema Oyunculuğu (Sinema ve Tiyatro Oyunculuğu İlişkisi)”tezi, sinema oyunculuğunun tarihsel, sanatsal ve teknik gelişimini incelemektedir. Tez, sinema ve tiyatro oyunculuğu ilişkisini, alanların uzmanları, tarihçileri, yönetmenleri ve oyuncularının görüşleriyle birlikte şu başlıklar altında belgelemektedir: Eserin türü, yöntem, dil, karakter yaratımı, oyuncunun çalışması, prova, devamlılık, zaman, alan tekniği, kurgu, planlar ve sahnenin fiziksel özellikleri, vurgulama, ses ve konuşma, ışıklama, mekan ve dekor, makyaj, seyirci ilişkisi, gerçeklik, diyalog ve etki-tepki, yönetmen ve oyuncu ilişkisi, iş süreci, eğitim.
Özet (Çeviri)
“Acting in Cinema (Relationship Between Acting in Cinema and Acting in Theatre)”thesis, research the historical, artistic and technical evulotion of acting in sinema. Thesis study and discuss the relation in between theatre and cinema acting with, field experts, historians, directors and actors, in these titles; Genre, method, language, building a character, practicing of actor, rehearsal, continuity, Schedule, field technuqie, editing, plans and pyhsical conditions of stage, accentuation, sound and talking, lighting, workplace and scenery, make up, audience involvement, reality (power of persuasion), dialog and the stimulus response, actor-director relation, work process, education