Etik iklimin anti sosyal davranışlara etkisi
The effect of ethical climate on anti social behaviours
  1. Tez No: 385550
  2. Yazar: HANDE ÖZİPEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ELÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Etik İklim, Etik İklim Algılamarı, Anti Sosyal Davranışlar, Ethical Climate, Ethical Climate Perceptions, Anti Social Behaviours
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Etik iklimin anti sosyal davranışları azaltmaya yönelik etkisi; hem akademik alanda hem de iş dünyasında gittikçe daha fazla önem verilen bir konu haline gelmiştir. Bu tez çalışmasının amacı etik çalışma ikliminin anti sosyal davranışları azaltma yönündeki etkilerini incelemektir. Bu maksatla İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya' da Mal/Ürün Üretim ve Satış ile hizmet ve Eğitim sektörleri ağırlıkta olmak üzere hizmet veren 50 şirkette personel, orta&üst düzey yönetici, iş ortağı/sahibi, öğretmen, doktor/diş hekimi pozisyonlarındaki 663 çalışanına anketler gönderilmiş ve bu anketlerin cevaplanması kendilerinden istenmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda çalışanların görev yaptıkları örgütlerdeki etik iklim algılamalarının artmasının söz konusu örgütlerde yaşanan antisosyal davranışları azalttığı yönünde bir bulgu elde edilmiştir. Araştırma sonucunda etik iklim ile anti sosyal davranışlar arasında negatif yönde; yaş, kıdem, eğitim ile etik iklim arasında pozitif yönde ilişki olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between ethical climate and anti social behaviours is explored in this study. Considering there is a direct link to reduce the antisocial behaviours by increasing the ethical climate perception that also increased interest to organisational ethical climate more and more in both the practitioner and academic world. In order to explore the relationship between ethical climate and anti social behaviours, online surveys were sent to employees that are working for different business sectors and 663 employees responded. Following the statistical analysis carried out, it was found that there is a significant and negative relationship between ethical climate and anti social behaviours.