Türk müziği ve Flamenko müziğinin karşılaştırılması
Comparions of Turkish music and Flamenco music
  1. Tez No: 385573
  2. Yazar: EMRAH ARICA
  3. Danışmanlar: PROF. MUTLU TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Flamenko, Türk Müziği, Endülüs, Phrygian, Flamenco, Turkish Music, Andalucia, Phrygian
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Flamenko' nun kökeninde etkisi olduğu düşünülen müzikler, Endülüstekisosyo - kültürel geçiş, İslam ve eski Türk uygarlıklarının da aynı coğrafi koşullardayaşamış olması ve her iki müzikte de yapılan çalışmalar dinlenildiğinde hissedilenortak özellikler, bu iki müziğin karşılaştırılmasının yararlı olabileceğinidüşündürmektedir.Bu çalışmada, doğu kökenli geleneksel bir müzik olarak kabul edilen Türkmüziği ile birçok doğu ve batı kültürünün etkileşimiyle ortaya çıkan Flamenkomüziği arasında ritim, melodi ve icra açısından karşılaştırmalar yapılmıştır. İkimüzikte de kullanılan usuller, Modal (Phrygian) yapı, değişime uğramış ses dizilerive icra şekilleri, karşılaştırılmıştır.Bu iki müzik icra bakımından, yazılı kaynaklara ve müzisyene göredeğişebilir. Fakat kullanılan ses aralıkları ve diziler aralarındaki farklılıklar gözönünde bulundurularak, saf halleriyle karşılaştırılmışlardır.
Özet (Çeviri)
Musics that being thought to be an influence in the roots of Flamenco, socioculturaltransition in Andalucia, in consideration of Islamic and ancient civilizationsboth have lived in the same geographical conditions and perceived common traits whenlistening works in both music, give rise to thought that it would be useful to comparethis two kind of music.In this study, comparisons have been made between Turkish music whics isaccepted as traditional eastern music and Flamenco music which is arised interaction ofmany Eastern and Western culture, in terms of rhythm, melody and performing.Methods, Modal ( Phrygian) structure, scales which not suffered a change andperforming ways using in both musics are compared.Both musics may have change in the way of performance, according writtensources and musicians. However, used intervals and scales have been compared by theirpure state, due to the differences among them.