Arguvan, Hekimhan ve Polat yöresinde söylenen kırık havaların taşıl bezekleme yöntemiyle çözümlenmesi ve karşılaştırılması
Analysis and comparison of 'kırık havalar' - rhythmic folk songs - sang in Arguvan, Hekimhan and Polat districts by 'taşıl bezekleme' - bedecking musical notes - method
- Tez No: 385575
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. TÜLİN DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Arguvan, Hekimhan, Ağız, Çekirdek Ezgi, Taşıl bezekleme, Arguvan, Hekimhan, Dialect, Motif, Bedecking Musical Notes
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Arguvan, Hekimhan ve Polat Yöresinde Söylenen Kırık Havaların Taşıl Bezekleme Yöntemiyle Çözümlenmesi ve Karşılaştırılması başlıklı bu çalışmada çekirdek ezgiler saptanarak taşıl bezekleme yöntemiyle kodlanmış ve analizleri yapılmıştır. İkinci bölümde, Arguvan, Hekimhan ve Polat yörelerinin tarihi, coğrafi özellikleri ve yöredeki sosyal hayat incelendi. Bu bilgiler diğer bölümler için tarihsel ve sosyal alt yapıyı oluşturdu. Üçüncü bölümde, Malatya yöresi Arguvan, Hekimhan ve Polat kırık havaları müzikbilimsel ve dil bilimsel yöntemlerle çözümlendi. Dördüncü bölümde, TRT repertuarından alınan ve alanda derlenen türkülerin çekirdek ezgisi saptanmış ve taşıl bezekleme yöntemiyle kodlanarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which is titled Analysis and Comparison of 'Kırık Havalar' ?Rhythmic Folk Songs? sang in Arguvan, Hekimhan and Polat districts by ' Taşıl Bezekleme' ?Bedecking Musical Notes? method?; the motifs stated are encoded and analyzed by Bedecking Musical Notes method. In the second section; the historical and geographical characteristics and also the social life in the district were studied. This data formed the historical and the social base for the other parts of the study. In the third section; Rhythmic Folk Songs of Arguvan, Hekimhan and Polat ?districts of Malatya? are analyzed by the methods of musicology and linguistics. In the fourth section; motifs of the folk songs collected from TRT repertoire are stated and analyzed by encoding with Bedecking Musical Notes method.