Orta ölçekli işletmelerde üretim kararlarının analizi ve analitik bir uygulama
Medium-sized enterprises production decisions in an analysis and analytical applications
- Tez No: 385576
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: SME, EmploymentDisplacement, Added Value
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Küçük ve orta ölçekli işletmeler ülkemiz ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Bu işletmelerde çalışan sayıyı büyük şirketlerde ve diğer sektörlerde çalışan sayısının karşısında küçümsenmeye kadardır. Türk KOBİ'leri ortalama profilleri bakımından işgücü ve yıllık cirolarının daha düşük olması nedeniyle, Avrupa Birliği veya birçok OECD ülkesindeki KOBİ'lere nazaran farklılık göstermektedir Bu işletmelerin tanımı net olmasa da çalışan sayısı az küçük ve orta sınıf işletmelerdir. Bu işletmelerin diğer işletmelerden farkı Ölçütler ise İşletmede istihdam edilen kişi sayısı ve işletmedeki makine parkının, araç ve gereçlerin değeri olarak belirlenmiştir. Türkiye de olduğu kadar hemen hemen tüm dünya ülkelerinde KOBİ'ler, sayısal miktar, istihdam hacmi, üretim değeri, gelişmeye olan katkıları, mülkiyetin tabana yayılması, ekonomik açıdan serbest rekabete dayalı piyasa ekonomisinin ve sosyal bakımdan toplumsal istikrarın temel unsurudur. KOBİ'ler ekonomiye dinamizm ve serbest rekabete dayalı piyasa ekonomisine işlerlik kazandıran birimlerdir. Küçük işletmeleri büyük işletmelerden ayıran belli başlı özellikler arasında pazarı etkileme gücü, bağımsızlık ve kişisel etki açısından farklılıklar vardır. Ekonominin olumsuz olduğu dönemlerde bile KOBİ ler ülkemizde kendisine yüklenilen sorumluluğu bilinç bir şekilde kavramış ve bu yükün altından başarılı bir şekilde çıkmıştır. Gelişmekte olan ülkelerle, sanayisini tamamlamış gelişmiş ülkelerdeki KOBİ'ler, sayı, istihdam ve katma değer olarak karşılaştırılırsa, gelişmiş ekonomilerde de KOBİ'lerin önemli bir yeri olduğu görülür. Türkiye'de küçük işletmelerin tarihsel gelişimi 13. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Anahtar Kelime: KOBİ, İstihdam Hacmi, Katma Değer.
Özet (Çeviri)
Small and medium-sized enterprises have an important place in the economy of our country. The number of employees in enterprises in other sectors, the number of employees in large companies and be underestimated is the opposite. Turkish SMEs average profile in terms of labor and the annual turnover is lower because the European Union or in many OECD countries SMEs compared to vary these businesses is the definition although the number of employees less , small and medium enterprise. These businesses from other businesses realize the number of people employed in the property and business of the machinery, tools and equipment is determined as the value. In Turkey as well as in almost all countries of the world, SMEs numerical quantity, employment levels, production value, development, the contribution of property spread to the base of an economically free competitive market economy and social maintenance social stability is the key element. SMEs in the economy to market economy based on free competition, dynamism and interoperability are saving unit. Small business of the main features that distinguish it from large enterprises the power to influence the market, there are differences in terms of independence and personal effects. Even in periods where the economy is negative in our country, SMEs are aware of the responsibilities assigned to it and understand it in a way that successfully increased financial burden. With developing countries, SMEs in developed countries have completed the industry, number, if compared as employment and value added in the advanced economies is seen to be an important role of SMEs. Historical development of small businesses in Turkey 13 century is based on up.