Gelişmekte olan ülkelerin finansal risk yönetiminde türev ürünlerin kullanımı: Türkiye örneği
Usage of derivative products in financial risk management of developing countries: Turkey application
- Tez No: 385577
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: M-GARCH, Portfoy Bazında Teminatlandırma, Risk Yönetimi, Türev Ürünler, Kaldıraç, Fiyat Keşfi, Varantlar, Belirsizlik, Baz Risk, Merkezi Karşı Taraf, Korunma, M-GARCH, Standart Portfolio Analysis of Risk (SPAN), Risk Management, Derivatives, Leverage, Price Discovery, Warrants, Uncertainty, Basis Risk, Central Counter Party (CCP), Hedge
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Dünyada, tarihi milattan önceki yıllara dayanan, ilk işlem gördüğü modern türev işlem piyasalarının kuruluşunun ise, 1800'lü yıllar olarak kabul edildiği, fiyatı ve getirisi başka bir varlığın fiyatına ve getirisine bağlı olarak değişen türev ürünler; 1970'li yıllarda Bretton Woods Sisteminin yıkılması, kur oranlarının dalgalanmaya bırakılması ve yaşanan petrol krizinden sonra, küresel enflasyon artışı ve faiz oranlarındaki istikrarsızlık; bu istikrarsızlığın finansal piyasalarda yarattığı riskler sonucunda, risklere karşı korunma amacıyla kullanılmak üzere, bu ürünlere olan ilgiyi yeniden üzerine çekmiş, hızla globalleşen dünyada, teknolojinin ilerlemesi, iletişimde bilgisayarların kullanılması, bilginin yayılımı ve kullanılmasının da artmasıyla, finansal piyasalar içerisinde hızla gelişmeye, büyümeye başlamıştır. Temel olarak forward, future, swap ve opsiyondan oluşan türev ürünler, temel fonksiyonları doğrultusunda kullanıldığında, kurumsal ve bireysel yatırımcılar için, geleceğe yönelik güven, döviz ve faiz oranı dalgalanmalarına karşı etkin bir risk yönetimi sağlarken, işlem gördüğü ülke piyasalarını istikrarlı bir yapıya dönüştüren, makroekonomik açıdan fayda sağlayan, spekülasyon amacıyla kullanıldığında ise büyük kazançların yanı sıra büyük kayıplara da neden olabilen araçlardır.
Özet (Çeviri)
Characterized by its price and revenues depending those belonging to another assets, the derivative products; whose history date back to b.c.e. and first appearance was considered in 1800's in the sense of its contemporary version, the derivative products had been the point of attraction once again 1970's when Bretton Woods system was collapsed, exchange rates leaved alone by themselves to fluctuate, complete with an ambient of global increase in the prices and instability of the interest rates, let alone instability in the financial markets due to such instability; for use to provide shelter against the risks generated as a result of the instability encountered. It has then widespread and grown within the financial markets thanks to the technologic developments in rapidly globalizing world, use of the computers in the communication, increase in proliferation and utilization of the information. Basically consisted from forwards, futures, swaps and options, the derivative products; so long as used along with their basic functions, for institutional and individual investors; provides security for the future, effective tool against risk of currency and interest fluctuations, reinforcing the local markets to have stable structure and making contribution in terms of macroeconomic point of view, whereas they may also the source of considerable losses when used for the purpose of speculative operations.