İşyerinde psikolojik taciz, akran zorbalığı ve çocukluk çağı örselenme yaşantıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relations between psychological harassment at workplace, peer bullying and childhood abuse
- Tez No: 385597
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantıları, İş yerinde Psikolojik Taciz, Akran Zorbalığı, istismar, zorbalık, childhood traumatic experience, bullying, mobbing, abuse
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada İstanbul'da yaşayan 18 yaş üstü bireylerde, İş Yerinde Psikolojik Taciz, Akran Zorbalığı ve Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantıları Arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Aynı zamanda İş Yerinde Psikolojik Taciz, Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantıları ve Akran Zorbalığının demografik ve iş yeri değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği ele alınmıştır. Araştırmanın örneklemi, 113 kadın, 114 erkek olmak üzere toplam 227 kişiden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri, Demografik bilgi formu, Algı Ölçeği (mağdur boyutu), Algı Ölçeği (Saldırgan boyutu), Akran Zorbalığı Kurbanlarını Belirleme Ölçeği, Akran Zorbalarını Belirleme Ölçeği ve Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantıları Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel metotlar (ortalama, standart sapma, yüzde, frekans), Bağımsız iki grup için (bağımsız t-testinin parametrik olmayan karşılığı) Mann Whitney U Tesi, bağımsız örneklem için (tek yönlü ANOVA'nın parametrik olmayan karşılığı) Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Yapılan analizin sonucunda, iş yerinde psikolojik taciz mağduru ve akran zorbalığı mağduru, iş yerinde psikolojik şiddet saldırganı ve akran zorbalığı mağduru, iş yerinde psikolojik taciz saldırganı ve akran zorbalığı saldırganı, iş yerinde psikolojik taciz ve akran zorbalığı mağduru, çocukluk çağı örselenme yaşantıları ve akran zorbalığı mağduru, çocukluk çağı örselenme yaşantıları ve akran zorbalığı saldırganı, çocukluk çağı örselenme ve iş yerinde psikolojik şiddet saldırganı, çocukluk çağı örselenme yaşantıları ve iş yerinde psikolojik şiddet mağduru arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Aynı zamanda akran zorbalığı ve cinsiyet arasında, kişilerin çalıştıkları kurum ve iş yerinde psikolojik taciz arasında, kişilerin iş yerinden memnuniyet düzeyleri ve iş yerinde psikolojik taciz arasında anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationships between mobbing, bullying and childhood traumatic experience were examined. Additionally, whether the relationships between mobbing, bullying and childhood traumatic experience was differentiate according to participants' demographic and type of workplace was studied. The participants (N women= 113; N men = 114) were recruited from Istanbul and are above 18 year-old. The measurements are Demographic Information Form, Perception Scale (victim and attacker subscales), Multidimensional Peer Victimization Scale, Attacker of Bullying Scale and Childhood Traumatic Scale. In analyze, descriptive statistical methods (Mean, standard deviation, percentages, frequency) are used. Also, Mann Whitney U Test for independent groups (nonparametric independent t-test) and KruskalWallis for independent sample (nonparametric one way ANOVA) were used. It was found that there are significant relationships between victim of mobbing and victim of bullying, attacker of mobbing and victim of bullying, attacker of mobbing and attacker of bullying, mobbing and victim of bullying, childhood traumatic experience and victim of bullying, childhood traumatic experience and attacker of bullying, childhood traumatic experience and attacker of mobbing, childhood traumatic experience and victim of mobbing. Moreover, there are significant relationships between bullying and gender, the type of workplace and mobbing, workplace satisfaction level and mobbing.