Gebelikte benlik saygısı ve beden imaji ile ilişkili özellikler
Characteristics associated with self-esteem and body image in pregnancy
- Tez No: 385598
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN SEVDA BIKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik, Benlik Saygısı, Beden İmajı, Gebelik, Self, Self-Respect, Body Image, Pregnancy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kadınların içgüdüsel olarak anne olma arzuları çok güçlü olsa bile gebe kaldıklarında ruhsal olarak psikolojik, duygusal ve fizyolojik yönden birçok değişim yaşamaktadırlar. Kadınların gebelik sürecinin sarsıntılarını daha kolay atlatabilmeleri açısından uzman desteğe ihtiyaçları vardır. Gebelikte yaşanan bedensel değişimler başlı başına bir kriz evresidir. Her gebe kadında farklılık gösteren alınan aşırı kilolar, fazla yeme alışkanlığı, gece uykusuzluğu ve bunun gibi birçok değişik nedenlerden ötürü kadınların kendilerine karşı olan özgüvenlerinde sarsılmalar meydana gelir. Vücut yapılarında değişmeler söz konusu olur ve iç dünyalarında sürekli kendilerini motive edebilmek adına gebelikten sonra ki süreçte bu olumsuzluklardan kurtulabileceği düşüncesindedirler. Araştırmamızın amacına yönelik, gebe kadınların vücut algıları ve benlik saygıları bazı değişkenler temel alınarak incelenmiştir. Araştırmanın evren ve örneklemini; Medicana Çamlıca Hastanesi ve Şile Sağlık Ocağına gelen 51gebe kadın oluşturmaktadır. Verileri elde etmek amacıyla Rosenberg Benlik saygısı ölçeği, Vücut algısı ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Çalışmanın analizinde Spss 16,0 paket programında t-testi, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney testi ve korelasyon analizi uygulanarak değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Despite the fact that women are eager to have babies as an instinct topic, they face with various changes in terms of physiologic, emotional and physical manners when they become pregnant. Women need professional support in order to get rid of problems faced during pregnancy. Especially physical changes faced during pregnancy are major problems and they affect others. Women have problems in terms of self reliance because of physical changes during pregnancy such as excessive nutrition, gaining weight, unable to sleep at nights and so on. There are great changes at physical conditions and they motivate themselves by claiming that they will be able to get rid of those problems after giving birth. At that study, self respect and body image of women during pregnancy are examined with some variables. Sample and Universe of the study is 51 pregnant women in Medicana Çamlıca Hospital and Şile Primary Health Care Service. In order to collect data, Rosenberg Self-Respect Scale, Body Image Scale and personal information form are used. Using SPSS 15,0 program, t-Test, Kruskal Wallis Test, Mann Whitney Test and Correlation Analysis are used for evaluation.