Pamuk prenses masalının 'Masumiyetin Dayanılmaz Çekiciliği' ve 'Greta' filmlerinde postmodern yansıması üzerine eleştirel söylem çözümlemesi
A critical discourse analysis on the postmodern reflection of the fairy tale snow white in the 'Pure As Snow' and 'Greta' films
  1. Tez No: 711134
  2. Yazar: AYŞEGÜL MELİSA ÇAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN KARLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Fairy tale, biopower, biopolitics, hyperreality, gender research
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmada, çok eski zamanlardan günümüze ulaşmış ve hala da popülerliğini korumakta olan Pamuk Prenses masalı; iki postmodern görsel uyarlamasıyla birlikte Foucault'un biyopolitika/ biyoiktidar kavramı çerçevesinde karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır. Geçmişten günümüze değişen teknolojiyle birlikte kültür de dönüşüme uğramıştır. Kültürün dönüşümü iktidarın da dönüşümünü beraberinde getirmiş, bu durumun sonuçları birey üzerinde oldukça sert bir etki yaratmıştır. Değişen söylemler, toplum ve iktidar arasındaki farklılışan ilişkiler bağı; bireyi sonsuz bir hapishaneye mahkûm etmektedir. Hem kendi içerisinde hem de toplum içerisinde bir var oluş savaşı veren birey; bu mücadeleyi gerçek dünyanın yanı sıra, artık hipergerçekçi bir dünyada ve yakın gelecekte üst bilişsel dijital bir platformda da vermek durumunda kalacaktır. Bireyin içerisinde bulunduğu hapishane ise onu her şeyin başladığı yere; masallara ve mitlere geri götürmektedir. Araştırma bu bağlamda mitler ve masalların doğuşu ile başlayacak, kültüre ve dili hangi açılardan yansıdığı ele alınacak, özellikle kadın üzerindeki etkileri açıklanıp birey temelli bir açıklamaya gidilecektir. Foucault'nun iktidar- özne kavramları temelinde gerçekleştirilmeye çalışılacak bu araştırmanın kaynak metni; bilinilirliğini hiç yitirmemiş bir masal olan Pamuk Prenses üzerinden yapılacaktır. Anlatı, son yıllarda beyaz perdeye aktarılmış Masumiyetin Dayanılmaz Çekiciliği ve Greta adlı filmlerle birlikte ele alınacak, söz konusu tüm açıklamalar bu yapıtlar dahilinde ele alınacaktır. Sonuç bölümünde ise Pamuk Prenses anlatısının, basit bir masalın ötesinde, kültürel dokuları günümüze dek taşıyan bir masal olduğu; geçmiş, şimdi ve gelecek düzleminde açımlanacaktır. Her seferinde daha üst bir gerçeklik modeli idealini yaratan insan, her şeyin başladığı yere“yaradılış mitine”geri dönecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Snow White fairy tale, which has survived from ancient times and still maintains its popularity, with its two postmodern visual adaptations, is discussed comparatively within the framework of Foucault's concept of biopolitics and biopower. Within the changing technology from past to the present, the culture has been transformed, as well. The evolution of culture brought about the transformation of power, and the result of this situation has had a very harsh effect on the individual. Changing discourses, differentiating relations between society and power condemns the individual to an eternal prison. The individuals fighting for existence both within themselves and within the society will have to fight this struggle in a hyperrealistic world and in a metacognitive digital platform in the near future, in addition to the real world. The prison that the individual is in takes him to the place where everything started which is back to fairy tales and myths. In this context, the research will start with the birth of myths and tales, the aspects of culture and language will be discussed, especially their effects on women will be explained and starting from this point of view, an individual- based explanation will be made. The source text of this research, which will be tried to be carried out on the basis of Foucault's the subject and power- concept, will be based on Snow White, a fairy tale that has never lost its popularity. The narrative will be approached a better understanding with the films, White as Snow and Greta which have been transferred to the silver screen in recent years, and all the explanations will be discussed within these works. In the conclusion part, it is stated that the narrative of Snow White is beyond a simple fairy tale. It is a narrative that carries cultural textures to the present day, will unfold in the light of past, present and future. The human being creating the ideal of higher reality model each time, will return to the“creation myth”where it all began.