Halkevlerinde yürütülen müzik ve piyano çalışmalarının incelenmesi
Investigation of how music is handled in Halkevleri̇ and how the piano-related musical activities are achieved in these community center
- Tez No: 385710
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN ARABOĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Halkevlerinde Müzik, Müzik Eğitimi, Erken Cumhuriyet Döneminde Müzik, Halkevleri, Music Education, Music at Halkevleri, music in early republican period
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Toplumdaki sanatsal alışveriş sorunu çağımızda iletişimin giderek yaygınlaşmasıyla daha da karmaşıklaşmaktadır. Sanat etkinliklerindeki çeşitlilik ve artışa rağmen bu etkinliklerin topluma yansıması, toplumun bu etkinliklerden yararlanma olanağı gibi birçok temel sorun çözülebilmiş değildir. Böyle bir ortamda sorunları irdelemek, gözlemleri, hatta kişisel deneyimleri bile değerlendirme gereği ortaya çıkmaktadır. Her alanda olduğu gibi sanat çalışmalarında da çağdaş ve güncel sorunları kavramak ve çözüm üretebilmek geçmiş deneyimlerden yararlanmayı gerekli kılmaktadır. Erken Cumhuriyet Döneminde Halkevlerinde yürütülen müzik etkinlikleri, Türk toplumunun kitlesel boyutta yaşadığı uzun süreli ve kapsamlı bir halk eğitimi deneyidir. Bu kurumsal yapı içinde özellikle 1932-1951yılları arasında yürütülen müzik çalışmaları ise önemli bir yere sahiptir, konserler, kurslar ve diğer sanat dallarında yürütülen etkinlikler ülke çapındaki yaygınlık, sıklık ve verimlilik açısından dikkat çekici boyuttadır. Belirtilen dönem içinde yapılan müzik çalışmalarını ve uygulamalarını farklı boyutları ile gözden geçirmek, günümüz toplumu için müzik eğitimi alanında yürütülecek toplumsal projelerde, çalışma yöntemleri, yürütülecek etkinlik alanları, izlenecek sanat politikası gibi birçok konuda katkı sağlayacak boyuttadır.
Özet (Çeviri)
The artistic relation problem of the society is getting more and more complicated. Despite the increase in art activities, many basic problems such as the reflection of it to the society and the opportunity of the society to benefit from these activities cannot be solved yet. In such an environment, the need to examine the problems, observations and even personal experience rises. As it is in every field, one way to the solution in artistic studies is to understand the contemporary and current problems and benefit from the previous experience. Early republican period in Turkey, music education and studies in Halkevleri has a long-run, comprehensive and massive music education experiment, which has been experienced by Turkish society. The music education and activities, which are held in this institutional structure, occupy an important place. Especially, the studies on music field between 1932 and 191 are remarkable in terms of extensiveness and prolificacy. Revising the studies and applications of this time in different dimensions will contribute to the policies and activities to be followed in the field of music education that is needed today's society.