Enver Hoca dönemi ve sonrası Arnavutluk
Albania during and after Enver Hoxha period
  1. Tez No: 385709
  2. Yazar: NEHİR AĞIRSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BERKE DİLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enver Hoca, Arnavutluk, sosyalizm, izolasyon, demokratikleşme, Enver Hoxha, Albania, socialism, isolation, democratization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Balkanların en küçük ve en yoksul, aynı zamanda da stratejik konumu itibariyle önemli ülkelerinden biri olan Arnavutluk, kendine has yapısı ve Soğuk Savaş döneminin izole edilmiş ülkesi olması sebebiyle dikkat çekmektedir. Enver Hoca'nın 1944 yılından 1985 yılına kadar süren uzun iktidar dönemi boyunca izlediği sosyalist politikalar ve baskıcı rejim ülkede demokrasinin gelişmesine engel olmuştur. Yugoslavya, Sovyetler Birliği ve Çin ile sürdürdüğü ikili ilişkiler sınırlı kalmış, bu devletlerle bozulan ilişkiler sonucunda Arnavutluk, Enver Hoca'nın ölümüne kadar emperyalizm ve revizyonizmle mücadelede kendisini dünyadan izole etmiştir. 1990'dan sonra Doğu Avrupa'da komünizmin çökmesi ile Arnavutluk'un dış politikası değişim göstermiştir. Ülke çok partili yaşama geçmiş ve demokratikleşme sürecinde kapılarını dış dünyaya açmış, özellikle de Batıyla iyi ilişkiler kurmaya çalışmıştır. Bu çalışma ile Enver Hoca iktidarına kadar olan tarihsel süreç, Enver Hoca dönemi ve ölümünden sonra Arnavutluk'un iç ve dış politikasındaki gelişmeler ve aynı zamanda iki farklı rejimin ülkedeki siyasi, ekonomik ve sosyal durum üzerindeki etkisi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Albania, which is one of the smallest and poorest and at the same time one of the most important countries in the Balkans considering its strategic location, attracts attention because of its specific structure and being the isolated country during the Cold War period. Socialist policies and repressive regime Enver Hoxha applied throughout his long-term rule between 1944 and 1985 hindered development of democracy in the country. Bilateral relations with Yugoslavia, Soviet Union and China remained limited and as a result of deteriorated relations with these states, Albania isolated itself from the world until Enver Hoxha's death in the struggle with imperialism and revisionism. After 1990, Albania's foreign policy changed due to the collapse of communism in Eastern Europe. The country experienced transition to the multi-party system, opened its doors to the outside world throughout the democratization process and tried to establish close relations especially with the West. In this study, historical process till Enver Hoxha's rule, the developments in Albania's domestic and foreign policy during Enver Hoxha and after his death and effects of two different regimes on political, economic and social situation of the country have been discussed.