Cumhuriyetin ilk yıllarında halkevlerinde yürütülen tiyatro faaliyetleri (1932-1950)
Theatrical activities carried out in public houses in the first years of The Republic (1932-1950)
- Tez No: 593048
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERAFETTİN CAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Türk İnkılap Tarihi, Performing and Visual Arts, Sociology, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Halk Partisi, Tiyatro Temsilleri, Piyes, Tiyatro, Halkevi, The RepublicanPeople'sParty, TheatreRepresentations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Türkiye Cumhuriyetinin en önemli eğitim kurumları ve kültürel değerlerin aktarılmasını sağlayan kurumlardan birisi Atatürk tarafından kurulan halkevleridir. Halkevlerinin kurulmasındaki en temel amaç, Atatürk'ün Türk toplumunda yapmış olduğu ilke ve inkılapların geniş kitlelere anlatılması ve benimsetilmesidir. Bu sayede halk aydınlatılacak ve daha modern bir toplum yapısı oluşturulacaktır. Halkevlerinin açılmasıyla birlikte Türk toplumu daha modern bir yapıya sahip olacağı düşüncesi her geçen gün değerini artırarak devam etmiştir. Halkın geniş kitleler halinde bilinçlendirilmesi için özellikle temsillerden ve tiyatrolardan yararlanılmıştır. Halkevleri açıldığı günden itibaren Türk toplumuna yenilikleri ve devrim sonucunda kurulan yeni düzenin benimsetilmesi için özel olarak yazılan piyesleri izlemiş ve Atatürk'ün ilke ve inkılaplarını benimsemiştir. Bunun yanı sıra rejim değişikliği sonucunda ortaya çıkan bazı sorunlar yine halkevleri tarafından giderilmeye çalışılmış ve topluma Türk olma bilinci aşılanmıştır. Yapılan çalışma CHP'nin yaygın eğitim ve kültür kolu olarak bilinen 1932-1950 yıllarını kapsayan Halkevlerinde gösterilen tiyatro faaliyetlerinin içerikleri ve kapsamı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The mostimportanteducational institutions of the Republic of Turkey and one of the premises that provides the transfer of cultural valuesfounded by Atatürk'scommunitycentres. The main purpose for settingupcommunitycentre, Atatürk'sprinciples and revolutionhistory of Turkish society, whichconsisted of explaining to the masses and a widerange of distinctive. In this way, the public willilluminate and will construct a more modern society. Communitycentre with the opening of the Turkish Cypriot community will have thought of a more modern structure by increasing the value of every day. If the masses of the people and represents the theaters specifically to raiseawareness. Community centres since the revolution to Turkish society as a result of new innovations and a distinctivelayout that is writtenspecifically for plays and has adopted the Atatürk'sprinciples and revolutions. In addition, regime change is still some problems that occurs as a result of communitycentres by and will be studied and imbued the Turkish society have consciousness. The study, the CHP is widelyknown as the educational and cultural arm 1932-1950 Halkevlerinde covering the yearsshown in the activities of the content and scope of the theatre.