KOBİ düzeyindeki üretim işletmelerinde üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve kantitatifsel yaklaşımlar
Decreasing the production costs of facilities which are on SME level and quantitative approaches
  1. Tez No: 385738
  2. Yazar: OĞUZ MOLDUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, üretim maliyetleri, SME, product cost
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Günümüzde artan yoğun rekabet ortamı nedeniyle çoğu KOBİ düzeyindeki işletmeler; ya karsız çalışma ya da çok düşük kar marjı ile çalışmaktadırlar. Rekabet ortamında buna çözüm olarak satış fiyatlarını düşürerek işletmenin sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışmakta, ancak maliyetlerin düşürülmesine yönelik bilinçli tedbirler alamamaktadırlar. Buna ek olarak, başta tekstil olmak üzere bir çok sektörde satış fiyatı oldukça düşük Uzak Doğu'lu rakiplerin pazarda yer bulmasıyla pazardan aldıkları pay düşmekte ve dolayısıyla maliyetlerin de artmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada; daha çok maliyetleri düşürebilecek dolaylı ve direk yöntemlere ilişkin spesifik yaklaşımlara değinilerek, her işletmenin kendi üretim dinamiklerine göre pozisyon alması gerektiği, durumsallık yaklaşımı gereği vurgulanmıştır. Kısıtlı TÜİK verileri baz alınarak KOBİ'lere ait ekonomik rakamlarlara yer verilmiş ve pazardaki önemine vurgu yapılmıştır. Bazı yönetim yaklaşımlarına göz atarken Durumsallık Yaklaşımı benimsenmiş ve her işletmenin üretim özerkliği göz önünde bulundurularak“uyarlanabilirlik”üzerine dikkat çekilmiştir. Amatör bir işletme ruhundan arınarak kendi veri tabanlarını oluşturmaları ve daha etkin ve verimli karar mekanizmalarına kavuşma zorunluluklarına işaret edilmiştir. Bilimsel nitelikteki alt yapı çalışmaları ile gerek işletmenin durumu, nereden nereye geldiği gerek yönetimsel boyutta daha rahat karar alabileceği ortamın hazırlanması ve nihayet üretim maliyetlerinin kaliteden de ödün vermeden nasıl düşürülebileceğine yönelik kişiselleştirilebilir yaklaşımlara değinilmiştir. Bu çalışmanın amacı; eskiden olduğu gibi, maliyetleri düşürmenin tek yolu olarak işçi çıkarmak veya küçülmek olmadığını göstermektir. Hala bu hatalara düşerek istihdamı düşüren, mal veya hizmet kalitesini düşüren, yeni yatırımlara yönelmeyen işletme ve organizasyonlar bulunmaktadır. Uğraşılan faaliyete ve üretim sürecine uygun tespitler yapıldıktan sonra bu bilgiler ışığında uyarlanabilir spesifik çalışmalarla, daha etkin ve verimli bir prosese girilip optimizasyon sağlanabilir. En doğru kararlar alınarak maliyetleri düşürürken üretimi ve memnuniyeti artırmak mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Due to today's increasingly competitive environment, most of SME level enterprises either work profitless or work for rather low profit margins. As a solution in such a competitive environment, it is taken as a goal to reduce the selling prices strive to provide the sustainability of the corporation; however, it is failed to take proper measurements for decreasing the costs in general terms. Additionally, several different sectors - textile industry being in the first place - are getting lower market share due to the fact that their Far Eastern competitors which have very low selling prices take place in the market. Therefore, their costs inevitably increase in such markets. In this study, by considering the specific approaches related to the direct and indirect methods which can rather decrease the costs, it is emphasized that each corporation needs to take a position in accordance with its own manufacturing dynamics, which is called contingency approach. By basing on the limited TUİK data; some economic figures related to SME's are stated and the importance of SME's for the market is highlighted. While looking into some of the management approaches, the Contingency Approach is adapted and“adaptability”is emphasized by considering the manufactoring autonomy of each corporation. It is suggested that they should create their own database, abandoning an amateur enterprise spirit and they should create more efficient and beneficial decision making mechanisms. Also this study deals with the personalized approaches related to how the scientific level infrastructure studies can help determining the general situation of the corporation and creating an atmosphere to make the administrative decisions; and how these studies can help decreasing the production costs without sacrificing quality. The purpose of this study is to prove that disemployment or shrinking is not the only way to decrease the costs any more. There are still such companies and organizations which decrease the employment, decrease the quality of the products and services and do not head to new investments. Under the light of these findings, after making the appropriate determinations for the main activity field and production process, optimization and a beneficial process can be achieved with specific adaptable studies.