Türkiye'de kadın iş gücüne katılım oranlarının coğrafi bölgeler bazında incelenmesi (2004-2013)
The study of participation rate of female labor force in Turkey's geographical areas (2004-13)
- Tez No: 385777
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL GÜNDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi bölgeler, kadın, kalkınma, başörtüsü yasağı, kadın iş gücü, toplumsal cinsiyet, Regional areas, women, development, women labor force, headscarf ban, gender
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
AB uyum süreci ve CEDAW görüşmelerinin de etkisi ile Türkiye özellikle 1990 sonrası, çalışma hayatında kadın iş gücünü arttırmanın, ekonomik, sosyal ve bireysel gelişmeyi desteklediği görüşünü benimsemiş ve kadınların iş hayatına girmesini teşvik eden politikaları uygulamaya koymuştur. Bu yönde, Altıncı Beş Yıllık Ulusal Kalkınma Planı'ndan başlayarak tüm kalkınma plan ve hedeflerinde kadın başlığına yer vermiş, konuyu bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde ele almıştır. Türkiye, teşvik kredileri ve pozitif ayrımcılık gibi doğrudan uygulamalarının yanında, eğitim ve kültür alanında yaptığı yatırımlarla da kadın iş gücü katılım oranını arttırma yoluna gitmiştir. Bu çalışma, ekonomik büyüme ve toplumsal eşitlik çıtasını yükseltmeyi hedefleyen Türkiye'nin, 2004-13 yıl aralığında kadın iş gücü katılım oranlarının, bölgesel düzeydeki hareketliliğini izlemekte ve söz konusu süre zarfında, kadın iş gücünün, sosyal politikalar, başörtüsü yasağı, küreselleşme, işsizlik, eğitim ve toplumsal cinsiyet unsurlarıyla etkileşimini ele alır.
Özet (Çeviri)
Turkey has adopted policies to encourage the participation of women in business life since (especially after) 1990, along with EU adaptation process and CEDAW calls, to increase female labor force in working life as to support economic, social and individual development. With this scope; women's title has been included in all development plans starting from sixth Five-Year National Development Plan and discussed at regional, national and international levels. By promoting positive discrimination, granting incentive credits (loans), investing in education and culture, Turkey sought to increase women's labor force participation rates. In this study, Turkey, a country aims to elevate its economic growth and social equality, was examined at regional level within 2004-2013 years to answer the question of how women labor force participation were effected from factors such as education, gender, social policies, headscarf ban, unemployment and globalization process.