Honor killings as a persistant tradition in to crush the serpent by Yasar Kemal and Unto the Daughters: The Legacy of an Honor Killing in a Sicilian-American Family by Karen Tintori
Yaşar Kemal'in Yılanı Öldürseler ve Karen Tintori'nin Unto the Daughters: The Legacy of an Honor Killing in a Sicilian-American Family adlı eserlerinde süregelen bir gelenek olan namus cinayetleri
  1. Tez No: 385779
  2. Yazar: KÜBRA MESÜBE BÜYÜKKIYICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMED BAKARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ġslam, Onur, Namus Cinayetleri, Kadınlar, Gelenek, Sicilya gelenekleri, Ataerklilik, Yılanı Öldürseler, Unto the Daughters: the Legacy of an Honor Killing in a Sicilian-American Family, Yaşar Kemal, Karen Tintori, Islam, Honor, Honor Killings, Women, tradition, Sicilian customs, patriarchy, To Crush the Serpent, Unto the Daughters: The Legacy of an Honor Killing in a Sicilian-American Family, Yasar Kemal, Karen Tintori
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Doğudan batıya, tüm dünyada namus cinayetleri hakkında birçok yazılar, eleştiriler ve tenkitler bulunmaktadır, çünkü bu insanlığın en büyük ve önemli problemlerinden biridir. Maalesef, Müslüman ülkelerde de olmak üzere tüm dünyada binlerce kadın, 'namus' adı altında kendi aileleri veya akrabaları tarafından öldürülmektedirler. Namus cinayetlerinin İslamdan ve Kur'an dan destek ve cesaret alındığına dair yanlış düşünceler bulunmaktadır, fakat İslam ile bağdaştırılamaz, inançlı veya inançsız, zengin veya fakir, hayatını ne tür koşullarda yaşarsa yaşasın her insanın temel hakları vardır; başlıca ve en önemli olan hak, Allah(c.c.)'ın yarattığı tüm varlıklara karşı saygı çerçevesinde yaşamaktır. Bu çalışmanın amacı, İslam ile ilgili gerçekleri ve Hz. Muhammed (s.a.v)'in peygamberi olduğu İslam dininde 'namus cinayetlerinin' ne şekilde yasaklandığını göstermektir. Hz. Muhammed (s.a.v.)'e göre, cinayet çok tanrı inancından sonra gelen en büyük günahtır. Bu çalışmada, İslam'a göre insan hakları ve kadın haklarını mükemmel bir şekilde aydınlatan kanıtların Hz. Muhammed'in hayatı ve hadisleri olduğu açıkça görülmektedir.“ Namus cinayetleri İslam kaynaklıdır”veya“İslam da kadınlar utanç kaynağıdır”diyenlere en güzel cevap Kur'an ve son peygamber olan Hz. Muhammed (s.a.v.)'in öğretileridir. Yani, açıklandığı üzere, 'namus cinayetleri' nin Hz. Muhammed'in dini olan İslam'da yeri yoktur. Tezin 1. bölümünde, kadına verilen büyük değer hakkında İslami bilgiler bulunmaktadır. 2. bölümde, 'onur' un gerçek anlamı ve nasıl 'namus cinayetleri' ile bir bağlantısı olamayacağı belirtilmektedir. 3. bölümde, Yaşar Kemal'in Yılanı Öldürseler adlı eserini dini ve geleneksel bilgi çerçevesinde analiz etmeye çalışılmıştır. 4. bölüm, Karen Tintori'nin Unto the Daughters: The Legacy of an Honor Killing in a Sicilian-American Family adlı eserinde, Sicilya geleneklerine göre kadın köleliğe ışık tutmaya çalışılmıştır. Son olarak, bu çalışmanın sonuç bölümü, devam eden bir gelenek kabul edilen namus cinayetlerinin, onur kelimensin gerçek anlamı ile nasıl çözüme ulaşacağını özetlemektedir.
Özet (Çeviri)
There are lots of writings, essays, and reviews on honor killings in all around the world from the West to East, because it is one of the biggest and significant problems of the humanism. In the name of 'honor', thousands of women have been killed by their own families or relatives in all around the world, unfortunately in Muslim countries as well. There is some mistaken thoughts like honor killings get support and encouragement from Islam and The Qur'an but it is not associated with Islam, every human beings whether he is a believer or unbeliever, whether he is a man or a woman, whether he is rich or poor; no matter what conditions he lives in, he has basic human rights; the first and the most significant right is to live in a respectful way to every creature that Allah (c.c.) has created. The aim of this study is to present the realities about Islam and in what ways honor killings have been forbidden from the time when Muhammad (s.a.w.) became the Prophet of Islam. For Prophet Muhammad (s.a.w.), homicide is the greatest sin after polytheism. In this study, it will be clearly seen that the life and hadiths of Prophet Muhammad (s.a.w.) is an excellent proof of the importance of human rights and the role of women in Islam. The Qur'an and the teachings of last prophet Muhammad (s.a.w.) will give the best answers to the ones who defend“Honor killings are Islamic”or“Women in Islam are regarded as sources of shame”. So it will be clarified that 'Honor Killings' have no place in Prophet Muhammad's religion; Islam. Chapter 1 of the dissertation contains detailed Islamic knowledge on the great value of women. Chapter 2 attempts to define 'honor' in its real meaning and how it cannot be related to 'honor killings'. Chapter 3 tries to analyze Yasar Kemal's To Crush the Serpent under the light of religious and traditional knowledge. Chapter 4 tries to analyze Karen Tintori's Unto the Daughters: The Legacy of an Honor Killing in a Sicilian-American Family under the light of women slavery according to Sicilian customs. Finally, the conclusion part of the study attempts to summarize how the real definition of 'honor' will be the solution for the 'honor killings' which should accepted as a persistent tradition.