Approaches of participatory banks clients to participatory banking values: The case of İstanbul
Türkiye katılım bankaları müşterilerinin katılım bankaları değerlerine yaklaşımları: İstanbul örneği
- Tez No: 385780
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Participatory bank, questionnaire, survey, client
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bankacılık sektörü finansal sisteme finansal aracılık etmektedir. Katılım bankaları da bu finansal sektörde faizsiz finans sistemine aracılık etmektedir. Kar ve zarara katılma esasına göre çalışan ve risk paylaşımını öngören sistem, dünyada daha çok faizsiz bankacılık olarak bilinirken, ülkemizde katılım bankacılığı olarak bilinmektedir. Katılım bankacılığı, dünya genelinde“İslâm bankacılığı”olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca“faizsiz bankacılık ”(interest-free banking) terimi de aynı anlamı yani katılım Bankacılğı teriminin farklı bir ifadesidir. Faizsiz bankacılık, İslâm bankacılığı ve katılım bankacılığı terimlerinin üçü de aynı sistemi ifade etmek üzere kullanılmaktadır. İsimdeki“katılım”sözcüğü yapılan bankacılık türünün kar ve zarara katılma prensibine dayalı bir bankacılık olduğunu ifade etmek için kullanılmaktadır. Faizsiz bankacılık modelini temel alan Katılım Bankaları, fon fazlası olan ekonomik birimlerden fon gereksinimi olan ekonomik birimlere finansal kaynakların faizsiz yöntemlerle aktarılması esasına dayanmaktadır. Müslüman toplumlarda dini hassasiyet taşıyan halk, faiz esasına göre çalısmaları nedeniyle finansal kurumlardan uzak durmuşlardır. Tasarruflarını ekonomiye aktarmayıp altın veya dövize yahut gayrimenkule yatırmışlardır. Bu durumda üretime katkı sağlamayan alanlara yöneldiği için atıl kalmışlardır. Bu bankacılık modeli inançlarına rağmen dinin getirdigi faiz yasağına uymaması sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde yeni bir alternatif finansal model olmustur. Bu kurumlar, İslâmi kesimin dini kurallara uygun bankacılık hizmetine olan ihtiyaçlarından doğmuş ve hızla gelişmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The banking sector mediates the financial system. Participatory banks also mediate interest-free finance system in this financial sector. Participatory banks are organizations that operate in the financial sector, fund the real economy and provide banking services. Participatory banks use funds that they collect from savings holders in trade or industry within the principles of interest-free financing and share the resulting loss or profit with them. Operating on the basis of profit and loss sharing and proposing risk-sharing, the system is known more in the world as an interest-free banking whereas it goes under the name of Participatory banking in our country. Participatory banking is also called“Islamic banking”across the globe. Based on interest-free banking, the Participatory Banks operates upon the transference of financial resources from economic units having a surplus of funds to economic units in need of funds. Religiously-sensitive people in the Muslim communities have stayed away from financial institutions due to the fact that they operate on the principle of interest. They have not transferred their savings to the economy, but rather have invested in gold, foreign exchange or real estate. In this case, they remained inactive since they turned towards areas that they do not contribute to the production. This banking model provided a new alternative financial model in a way to eliminate the results of failure to comply with the interest prohibition brought by the religious beliefs. These institutions emerged from the need of Islamic section for banking services convenient for religious beliefs and have developed rapidly. There are four different types of Participatory banks in Turkey. These banks are recently increasing the number of their branches all over Turkey. We designed a questionnaire in order to determine why increasing number of these clients prefer to work with these banks. We prepared this study in accordance with the results of this survey.