The Bosnian frontier (1737-1739): A case study on Ömer Bosnavi̇'s work (Ahvâl-i̇ Gazavât der Di̇yâr-i Bosna)
Bosna cephesi (1737-1739): Ömer Bosnavi örneği (Ahvâl-i Gazavât der Diyâr-ı Bosna)
  1. Tez No: 385781
  2. Yazar: RÜÇHAN BUDAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 1736-1739 Savaşı, Osmanlı, Avusturya, Rusya, Bosna, Hekimoğlu Ali Paşa, Ömer Bosnavi, Ahvâl-i Gazavât, The War of 1736-1739, Ottoman, Austria, Russia, Bosnia, Hekimoğlu Ali Pasha, Ömer Bosnavi, Ahvâl-i Gazavât
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Tezin muhtevası, 1736-1739 Osmanlı-Rus-Avusturya savaşının genel hatlarıyla incelenmesi ve özellikle de Avusturya-Osmanlı savaşının önemli bir cephesi olan Bosna'nın ayrıntılı olarak açıklanmasıdır. Bosna cephesinin daha ayrıntılı anlaşılabilmesi için, birinci el kaynak olarak Novi'li Ömer'in“Ahvâl-i Gazavât Der Diyâr-ı Bosna”adlı eserinin transkripsiyonu yapılarak çalışmamıza eklenmiştir. Osmanlı İmparatorluğu 1730'lu yıllarda İran savaşlarıyla meşgulken, Avusturya ve Rusya İmparatorlukları 1726 yılındaki ittifak antlaşmalarıyla Osmanlılara karşı düşmanca tavırlar sergilemişlerdir. Kırım'ın Ruslar tarafından istilası, Osmanlıların da Rusya'ya 1736 yılında savaş ilan etmesine yol açmıştır. Avusturya ise savaş için hazırlıklarını tamamladıktan sonra 1737 yılında savaşa Rusya'nın yanında katılmıştır. Avusturyalılar ise savaşın başlangıcında, Niş kalesini işgal edip, Eflak, Vidin ve Bosna bölgelerine seferler düzenlemiştir. Ama Niş kalesinin Osmanlılar tarafından geri alınması, Vidin ve Eflak'daki başarısız seferler ve özellikle de Bosna'da Hildburghasuen'in Bosna Valisi Hekimoğlu Ali Paşa tarafından Banaluka savaşında yenilmesinden sonra savaşının gidişatı değişmiştir. Sadrazam İvaz Paşa tarafından Belgrad'ın kuşatılması ve Hekimoğlu'nun da kuşatmaya katılması sonucunda, Avusturya sulh yapmak zorunda kalmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to offer an outline of the Ottoman-Russo-Austro War in 1736-1739 and also attempts to portray the Bosnia Frontier, an important subregion the Austro-Ottoman war. To provide a more detailed understanding of the Bosnian frontier, the transcription of Ömer of Novi's“Ahvâl-i Gazavât Der Diyâr-ı Bosna”was included as a primary source in the study. While the Ottoman Empire was engaged in the Persian Wars in the 1730s, both Austrian and Russian Empires pursued a hostile policy the Ottoman Empire in accordance with the terms of a treaty of alliance in 1726. Upon the invasion of Crimea by Russians, the Ottomans declared a war against Russia in 1736. After Austria completed the preparations of the war, and joined in the battle on the side of Russia in 1737. In the beginning of the war, Austrians occupied the fortress of Nish and organized campaigns in such regions as Wallachia, Vidin, and Bosnia. But the fortress of Nish was successfully taken back by the Ottomans, yet unsuccessful campaigns in the Vidin and Wallachia, and especially in Bosnia after the defeat of Hildburghasuen by the Governor of Bosnia Hekimoğlu Ali Pasha in the Battle of Banja Luka changed the course of the war. Following the siege of Belgrade by İvaz Pasha, the grand vizier, and a positive consequence of joining of Hekimoğlu in the siege, Austria was ultimately forced to make peace in 1739.