İslam fıkhında fiyatlandırma
Pricing in İslamic jurisprudence
- Tez No: 385787
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMAD ALSAADI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ġslam hukuku, fiyatlandırma, arz, talep, müdahale, Islamic jurisprudence, pricing, supply, demand, intervention, state
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
İnsanın Tasarrufu asıl olan özgürlüktür, Satış kontratı ancak tarafların kabulü ile imzalanır, Fiyatların yükselmesi arz ve talep yasasına göre, Ticari Malların azalması talebin yükselmesinin, kendiliğinden fiyatın yükselmesine neden olur. bu durumlarda yönetici müdahale etmez, ancak satıcılar haklarını kötüye kullandıkları tekdirde, kendi aralarında fiyatları yükseltmek için Hileli Bir İşbirliği yaparlar ise. Buda ticari malların fiyatları doğal olmayan yapay bir şekelde yükselmesine neden olur, bu durumda yöneticinin müdahalesi söz konusu olur. Fiyatlarda denge oluşturur, burada artan yapay fiyatları düşürerek doğal fiyatına dönüşüne kader , veya bununda adına semen-i misl'dir denir. Yöneticinin Ticari Malların fiyatlandırmasına müdahalesi fakihler arasında tartışma konusudur bu konu ele alındığında Karşılaştırmalı Fıkhi yöntemi uygulayarak açık ve özet bir çözüm göstermek için bir araya gelinir buda fakihlerin İslam ekonomisi konularında en belirgin rollerini gösterir.
Özet (Çeviri)
Human acts are based on freedom, therefore, a sale contract cannot be concluded without the contractors 'approval. Following the supply and demand law, commodities prices may rise if a commodity is not available in the market and highly demanded. In such a situation, the state can't intervene. Some vendors might abusively use their rights and increase the prices above the normal; in this case the state can intervene to assure balance in prices by reducing the artificial price to a natural price or what is literally called“equivalence price.”Nevertheless, there is a divergence among scholars about the state intervention concerning the pricing of commodities. This has led researchers to deal with the issue within the framework of comparative jurisprudence to give it a clear and a concise perception, so as to highlight the role of scholars in Islamic Economics issues.