The quest for civil constitution in the history of Turkish democracy: The basic issues of discard in The Constitutional Reconciliation Commission between 2011- 2013
Türk demokrasi tarihinde sivil anayasa arayışı: Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonunun uzlaşamadığı temel meseleler (2011-2013)
  1. Tez No: 385786
  2. Yazar: MUSTAFA DEMİRKOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Law, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Anayasa, Türk Demokrasi Tarihi, Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Civil constitution, History of Turkish Democracy, Constitutional Reconciliation Commission
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Anayasa ve onun siyasal yansımaları Türkiye gibi demokratikleşme süreci hala devam etmekte olan ülkelerde oldukça önemli bir konuma sahiptir. Türkiye siyasal tartışmaların sadece yasama, yürütme ve yargı gibi bürokratik zeminler üzerinden değil aynı zamanda da askeri erkler üzerinden de devam edegeldiği bir ülkedir. Türk anayasaları ya milli mücadele ya da askeri darbelerin vesayeti altında yapılmış olduğundan dolayı Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşundan bu yana sivil bir anayasaya sahip olamamıştır. Türkiye bu demokratik olmayan baskıdan kurtulmak adına sivil ve demokratik bir anayasaya kavuşmalıdır. Sırf bu nedenle de sivil ve demokratik bir anayasa yapmak çok önemli olduğu gibi Türk demokrasi tarihi açısından da bir dönüm noktası olabilir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de demokratikleşme için, sivil ve demokratik bir anayasanın önemini vurgulamaktır. Bu çalışmada; Anayasa Uzlaşma Komisyonu adı altında sivil ve demokratik bir anayasa yapım süreci, sivil toplum örgütlerinin, medyanın, hukuk profesörlerinin katılımı, müzakere süreçleri, toplantı raporları, üzerinde uzlaşılan ve uzlaşılamayan meseleler açısından incelemeler yapılacak olup neticesinde de Anayasa Uzlaşma Komisyonunun başarısızlık sebepleri tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The constitution and its political reflections are very important in the countries in which the democratization process is still continuing, such as Turkey. Turkey is a country that the political debates are continuing on the bureaucratic grounds like not only executive legislative and judicial powers but also the militarist powers. The Turkish constitutions were made under the tutelage of the national struggles or the military coups. For this reason, Turkey could not have a civil constitution since its foundation. But there is no doubt that Turkey must have a civil constitution to save itself from the undemocratic domination. Just because of this reason, making a civil constitution is very important and could be the milestones of the history of Turkish democracy. The purpose of this study is to explain the importance of a civil constitution for democratization in Turkey. In the present study, the process of the making a civil constitution under the name of Constitutional Reconciliation Commission will be explored in terms of participation of the civil society, media and professors of law, negotiation process, meeting reports, reconciled and unreconciled issues. Then the main reasons of failure of the Constitutional Reconciliation Commission will be discussed.