Internationalization strategies of Turkish multinationals
Çokuluslu Türk şirketlerinin uluslararasılaşma stratejileri
- Tez No: 385788
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM TATOĞLU, YRD. DOÇ. DR. NİZAMETTİN BAYYURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: çokuluslu Türk şirketleri, Türkiye kaynaklı doğrudan yatırım, gelişmekte olan ülke çokulusluları, uluslararasılaşma stratejileri, Turkish multinationals, Turkish outward FDI, emerging country multinationals, internationalization strategies
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışma doğrudan yatırım yoluyla yabancı pazarlara açılan Türk şirketlerinin yatırımlarının sebeplerini, yurtdışına açılma niyetlerini ve uluslararasılaşma süreçlerini ortaya çıkarmayı ve mevcut uluslararasılaşma yaklaşımlarının gelişmekte olan ülkelerin çokuluslu şirketlerinin davranışlarını açıklama yeterliliğini değerlendirmeyi hedeflemektedir. Çalışmada çoklu-vaka araştırma yöntemi kullanılmış, görüşme ve dokümantasyon yoluyla elde edilen nitel veriler kullanılarak Türk şirketlerinin yurtdışına açılma sürecini inceleyen sekiz adet şirket vakası hazırlanmıştır. Şirketlerin yurtdışına yatırım yapmalarının arkasında yatan sebepler firma, sektör ve kurumsal çevre seviyelerinde ortaya çıkarılmıştır. Şirketlerin yurtdışı yatırım niyetleri, yurtdışı yatırım sürecindeki lokasyon tercihleri, yabancı pazarlara giriş yöntemleri ve stratejileri tespit edilmiş ve incelenmiştir. Tümevarımsal bir yaklaşım kullanılarak önermeler geliştirilmiş ve çokuluslu Türk şirketlerinin dört farklı uluslararasılaşma stratejisi tanımlanmıştır. Çalışmanın bulgularına dayalı olarak Türk şirketlerinin uluslararasılaşmasını resmeden bir model geliştirilmiştir. Bunlara ek olarak mevcut teorik yaklaşımların gelişmekte olan ülke çokuluslularının doğrudan yatırımlarını açıklama gücü tartışılmış ve doğrudan yabancı yatırım türlerini sınıflandıran genel bir tipoloji önerilmiştir. Araştırma sonuçlarımız, benzer yönlerinin yanında, gelişmekte olan ülke çokuluslu işletmelerinin gelişmiş ülke çokuluslularından farklı kaynak, yetkinlik ve kurumsal çevreye sahip olduklarını ortaya koymakla beraber, mevcut teorik yaklaşımların bütünleşik bir çerçevede ele alınmasıyla bu şirketlerin davranışlarının farklılaşan yönleriyle açıklanabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the drivers, motives, and processes of Turkish multinationals' internationalization and to evaluate the adequacy of theoretical perspectives in explanation of emerging country multinationals' international expansion. Based on a multiple-case study research method, individual case reports of eight Turkish multinational firms were developed. Data was collected through semi-structured interviews with company executives and documentation. The drivers of outward foreign direct investments of the firms are revealed at firm, industry, and institution level. Motives for outward foreign direct investments were explored for each firm. The internationalization processes of the firms were described by examining their location choices, entry modes, and strategies. Following an inductive approach a set of propositions were developed, and four internationalization strategies of Turkish multinationals were explored. Based on these findings, a model describing the internationalization of Turkish MNEs was proposed. In addition to these, the exploratory power of existing international business perspectives was discussed, and a general typology of foreign direct investment types was developed. Our findings reveal that despite emerging country multinationals have distinctive features in terms of their firm resources, capabilities, and institutional environments; their peculiar behaviors can be explained through an integrated framework of existing theoretical perspectives.