Analyzing the concept of citizenship and freedom in Aristotle's theory of constitution
Aristo'nun anayasa teorisinde vatandaşlık ve özgürlük kavramlarının analizi
- Tez No: 385800
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVID D. BUTORAC
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Citizenship, freedom, constitution, best form of constitution, ancient Greece
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tezdeki amacımız; Aristo'nun Politika sındaki vatandaşlık ve özgürlük kavramlarını incelemektir. Tezin hedefi ise Aristo'nun vatandaşlık kavramının antik Yunan'daki ayırt edici özelliğini ortaya çıkarmaktır. Vatandaşlık siyasi bir kimlik olmak ile beraber bireyin sitedeki nihai hedefidir. Aristo'nun vatandaşlık kavramına ve vatandaşlık kimliğine verdiği farklı değerlerden dolayı vatandaşlık konusunu Aristo üzerine çalışmamızı gerektirmiştir. Siyasi yaşam Aristo için insan hayatının en üst amacıdır. Aristo'nun aktif vatandaş modeli vatandaşın siyasi hayatta kendini gerçekleştirmenin yoludur. Siyasi hayata katılmak için özgür olmak zorundadır bundan dolayı çalışmamızda özgürlük kavramını da incelemeyi gerektirmektir. Vatadaşlık kavramını anlatmak zor bunun sebebi Aristo'da birçok kavramın birbiriyle ilişkili olmasından kaynaklanıyor. Çalışmamızda üç temel kavramın üzerinde duruyoruz bunlar; vatandaşlık, özgürlük ve anayasa kavramları. Özgürlük kavramı temel alındığında farklı anayasa formlarında farklı vatandaş modelleri karşımıza çıkıyor. Bu çalışma temel olarak Aristo'nun Politikası'na dayanıyor. Bu tez Aristonun en iyi ve ideal anayasa yönetimindeki vatandaşlık ve özgürlük kavramına yaptığı göndermelerle sonuçlanıyor. Aristo nun vatandaşlık kavramı üzerine birçok akademik çalışma yapılmıştır fakat bizim çalışmamız antik Yunandaki vatandaşın siyasi özgürlüğü konusundaki düşüncelerini ortaya çıkarmamızı sağlayacak bir pencere olabilir. Anahtar Kelimeler Özgürlük, vatandaşlık, anayasa, en iyi yönetim şekli, Antik Yunan
Özet (Çeviri)
In the thesis, our purpose is to examine Aristotle's conception of citizenship and freedom in his Politics. The thesis explores the distinctive role of Aristotle's conception of citizenship in ancient Greece. Citizenship is a political identity and is the ultimate end of the individuals in city-state. The reason why we work on Aristotle's concept of citizenship depends on the values he gives to the identity of its citizens. For Aristotle, the political life is the highest form of human life. His model of the active citizen is the way self-realization himself in political life. To participate in political life, people must have freedom so our study makes possible to examine the citizenship in the context of freedom. The issue of citizenship is difficult because there are many concepts interrelated with each other in Aristotle. We have three important aspects which are the concepts of citizenship, freedom and constitution. Given the subject of freedom as the fundamental, we would have the different models of citizen in different forms of constitution. This study was based primarily on Aristotle Politics. This thesis concludes with the referents of Aristotle conception of freedom and citizenship in his best form of government in his Politics. There are many academic works on Aristotle's conception of citizenship but our study may open a window to look his approach to the political freedom of a citizen in ancient Greece.